"Nunţi, muzici şi casete video", apoi "Apocalipsa"

"Nunţi, muzici şi casete video", apoi "Apocalipsa"

Documentarul lui Tudor Giurgiu este parte din seria producţiilor originale HBO şi va fi urmat de "Apocalipsa după şoferi", de Alexandru Solomon.

Inspirat de propria experienţă de participant la nunţi, fie în calitate de invitat sau naş, fie de mire - la propria lui cununie civilă -, Tudor Giurgiu a regizat documentarul „Nunţi, muzici şi casete video“, produs de HBO România, care va fi difuzat joi, 27 noiembrie, de la ora 20.00, pe postul de televiziune HBO. „Mi-a venit de mult ideea unui soi de «din culise» mai neconvenţional al nunţii. Am considerat că ar fi interesant de făcut şi de urmărit un film despre oamenii care, de multe ori, preiau pe umerii lor «regia» întregii nunţi, la care mirii ajung simple mascote“, a spus regizorul Tudor Giurgiu.

Documentarul surprinde unul dintre aspectele cele mai puţin remarcate din tot ceea ce înseamnă industria de nunţi, şi anume munca pe care o depun fotografii şi cameramanii pentru a aduna „amintiri de neuitat“. De la George Ştirbăţ, un cântăreţ din Oneşti întors acasă după o carieră pe Broadway, până la „fotograful de sat“ Petru Mănici, electrician de mină în Petroşani, filmul prezintă aventurile câtorva dintre cele mai „colorate“ personaje care sunt responsabile de reuşita uneia dintre cele mai importante petreceri din viaţa unui om. Pe parcursul a 57 de minute, fotografi, cântăreţi şi cameramani din toată ţara îşi spun poveştile de viaţă, prezintă stiluri de montaj şi dau dovada măiestriei lor. Chefuri româneşti, de la Focşani la Medgidia

La documentar s-a muncit timp de un an şi şapte luni, iar filmările au durat o lună şi jumătate, fiind concentrate în 17 localităţi din întreaga ţară, dar şi de peste hotare. Filmările au fost făcute în oraşe precum Focşani, Oneşti sau Medgidia, Tortomanu - Siliştea (Judeţul Constanţa), Băile Herculane, Sibiu sau Almaşu Mare (judeţul Alba-Iulia), Bucureşti sau Viena.

Majoritatea „actorilor“ documentarului care filmează, pozează sau cântă la nunţi fac asta din pasiune, în viaţa de zi cu zi, meseriile lor fiind cu totul altele. Daniel Dumitru Păuna este şofer pe autospeciala de descarcerare în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. În timpul liber, el este cameraman la nunţi, iar împreună cu soţia sa, Georgiana, şi-a deschis o firmă de filmări video. Daniel Rotilă îşi împarte viaţa între pasiunea pentru fotografie şi funcţia de director tehnic la o fabrică din Piatra-Neamţ. Alin Glod s-a extins în domeniul filmărilor de nunţi din anul 2000, când a filmat prima cununie. În viaţa de zi cu zi este inginer de sistem la o fabrică de izolatori ceramici din Turda. Proiecte HBO în România

„Nunţi, muzici şi casete video“ este o producţie originală a HBO. Pe 18 decembrie, postul de televiziune va lansa un alt documentar românesc - „Apocalipsa după şoferi“ - regizat de Alexandru Solomon. HBO a mai lansat în luna octombrie a acestui an şi primul serial de stand-up comedy din România, numit „Stand-up Café“. „Vrem să continuăm cu serialul de stand-up comedy şi să avem şi un al doilea şi un al treilea sezon. HBO va continua să difuzeze filme locale, dar şi cât mai multe documentare“, au spus reprezentanţii postului.

Ne puteți urmări și pe Google News