Nunta secolului, un basm trăit scenă cu scenă de întreaga planetă
- Alina Dan
- 30 aprilie 2011, 00:50
Nunta Prinţului William le-a oferit britanicilor o zi liberă, o ceremonie plină de strălucire, a făcut din Londra centrul atenţiei întregii lumi şi a redat poporului o "prinţesă a inimilor".
O nuntă de poveste, cu prinţi, prinţese, regi şi regine, cavalerie şi haine de paradă strălucitoare, dar şi cu mult mister, a făcut ieri din Londra centrul atenţiei întregii lumi. Catherine Middleton - căreia tot până ieri prietenii şi toată lumea îi spuneau Kate - a devenit Ducesă de Cambridge şi soţie a Prinţului William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii.
"Nunta regală" sau "Nunta secolului" sunt doar două dintre numele care i s-au dat evenimentului aşteptat cu sufletul la gură nu numai de către miri şi apropiaţii lor, ci deopotriva de simpatizanţii şi contestatarii monarhiei britanice.
O prinţesă fără sânge albastru
Catherine Middleton este fata din popor care a cucerit inima prinţului, dovadă că, indiferent de tradiţie şi de legi mai stricte sau mai relaxate, cum sunt acum cele care guvernează Casa Regală a Marii Britanii, dragostea nu ţine cont de "culoarea" sângelui. Cu simpatie, compatrioţii au numit-o "Waity Katie" ("Kate cea răbdătoare"), pentru că a avut puterea şi înţelepciunea să treacă peste rătăcirile lui William şi să creadă cu mai multă putere în sentimentele ei decât în predicţiile presei care, după ce s-au despărţit de două ori, nu le-a mai dat nicio şansă.
În noiembrie însă orice urmă de îndoială a fost spulberată odată cu anunţul oficial de la Palatul Buckingham că Alteţa Sa Regală Prinţul William de Wales se va căsători cu domnişoara Catherine Middleton. S-au scurs de atunci şase luni în care viitorul cuplu princiar nu a fost scăpat o secundă din ochii vigilenţi ai presei care, deşi nu putem spune că nu a încercat, nu a găsit niciun cusur celor doi. Aşa se face că ziua nunţii a fost aşteptată cu sentimente pozitive, respect şi multă speranţă în ceea ce ar putea reprezenta această alianţă pentru viitorul monarhiei britanice.
O nuntă fără pată
Nici ameninţările cu eventuale atacuri teroriste din partea grupărilor musulmane nemulţumite de politica externă a Marii Britanii, nici prognozele meteo pesimiste pentru ziua nunţii, nici chiar pariurile absurde făcute cu privire la ziua cea mare sau la viitorul tinerei perechi nu au reuşit să umbrească entuziasmul simpatizanţilor lui Kate şi William, care şi-au stabilit "reşedinţa" în locuri strategice de pe traseul mirilor chiar şi cu o săptămână înainte de marele eveniment.
Mediatizarea nunţii regale de la Londra a fost şi ea de amploare. Peste 8.000 de jurnalişti din întreaga lume au transmis în direct evenimentul care nu a avut doar un singur punct culminant.
De la identitatea creatorului rochiei de mireasă sau dacă Regina se îndură să-i împrumute miresei atât tiara, cât şi inelul cu diamante şi safire purtat de Prinţesa Diana, şi până la scena balconului care trebuia să reprezinte apogeul şi, spre deliciul celor prezenţi, să se finalizeze cu un sărut, secretele bine păstrate ale nunţii lui Kate şi William au fost dezvăluite pe parcursul celor aproape şase ore cât au durat ceremoniile. Urale pentru a doua "prinţesă a inimilor"
După ce au pierdut-o pe Lady Diana, britanicii aveau cu siguranţă nevoie de o nouă "prinţesă a inimilor" şi au adoptat-o imediat pe Kate. Dovadă sunt mesajele de susţinere şi de felicitare pe care cuplul princiar le-a primit în cele şase luni trecute de la anunţarea căsătoriei, dar mai ales dovezile de iubire ale mulţimii din ziua nunţii. Vocile a peste un milion de oameni s-au auzit pe traseul dintre Westminster Abbey, catedrala unde cei doi miri s-au căsătorit, şi Palatul Buckingham. Cu toţii au însoţit cu urale şi aplauze cuplul princiar.
Căsătoria Prinţului William cu Kate Middleton nu a fost considerată de Casa Regală a Marii Britanii un eveniment de importanţă naţională, William fiind al doilea în ordinea succesiunii la tron. Cu toate acestea, nunta de ieri de la Londra a fost cu siguranţă demnă de o regină. Lipsită de opulenţa ceremoniilor similare care au ca protagonişti feţe regale, căsătoria a fost apreciată în primul rând pentru că a purtat amprenta mirilor. Kate şi William şi-au impus dorinţele în faţa cutumelor Casei Regale, anunţând astfel o nouă eră pentru monarhia britanică.
PERFECŢIUNE
Catherine şi rochia-blazon
Rochia miresei şi sărutul din balconul Palatului Buckingham au fost, cu siguranţă, elementele-cheie ale nunţii regale de la Londra. Mult- discutată şi mult-aşteptată, rochia pe care Catherine Middleton a purtat-o în ceea ce ea a numit "probabil una dintre cele mai fericite zile din viaţa noastră", a fost demnă de o regină.
Speculaţiile care circulau de ceva timp şi care dădeau drept câştigătoare casa Alexander McQueen au fost confirmate la ora 13.00, când Kate a coborât din limuzină pentru a intra în Westminster Abbey. Pentru criticul de modă Alin Gălăţescu, alegerea lui Kate pentru o creaţie semnată McQueen nu este deloc surprinzătoare. "Un simbol pentru un simbol", a spus Gălăţescu referindu-se astfel la ceea ce a reprezentat creatorul decedat în urmă cu un an pentru moda britanică şi nu numai şi la ceea ce semnifică mariajul dintre Kate şi William pentru revigorarea monarhiei britanice. "O rochie- emblemă, creată ca să impresioneze şi să fie impecabilă", apreciază criticul de modă rochia de mireasă a noii Ducese de Cambridge, apreciind că prin simplitatea şi perfecţiunea ei poate reprezenta un blazon al Casei Regale. "Un adevărat couturier ştie să se ridice oricând la nivelul momentului", mai spune el. Din punctul său de vedere, ceremonia de ieri de la Londra a fost un aer proaspăt adus conservatoarei monarhii britanice.
- Sărutul care a pecetluit nunta regală
"Cu acest inel mă căsătoresc cu tine trup şi suflet, iar toate bunurile lumeşti le voi împărţi cu tine", sunt jurămintele spuse de William în momentul în care i-a oferit inelul lui Kate.
LA FAŢA LOCULUI
La recepţia organizată de Regină au participat 650 dintre cele 1.900 de persoane invitate la nuntă, iar la petrecerea oficială de seară doar 300. Dar în Londra au fost alte 5.000 de petreceri
Mihai Constantin Corespondenţă din Londra
Trăiască mirii! Să bem!
"Parcă am aşteptat prea mult şi s-a terminat prea repede!", a exclamat, din mulţime, o doamnă între două vârste, uşor plinuţă, dar cocoţată pe unul dintre gardurile instalate de forţele de securitate, destul de îngăduitoare cu mulţimea doritoare să vadă cât mai de aproape alaiul regal.
Dar puţinul invocat de ea a fost trăit la intensitate maximă. Maşinile din garajul Reginei, caleştile vechi de mai mult de un secol, parada călare a Gărzii de Onoare, senzaţia că sunt martorii unui moment care va rămâne în memoria colectivă a omenirii, dar mai ales emoţia Prinţului William şi bucuria reţinută de acum a Ducesei de Cambridge au fost devorate cu un amestec de entuziasm şi tandreţe de britanicii şi turiştii înţesaţi peste tot de-a lungul traseului. Şi-au ocupat locurile de cu seară sau foarte devreme în zori şi erau atât de doritori să-şi valideze prezenţa acolo încât au aclamat până şi elicopterele care survolau zona sau detaşamentele de poliţie care se instalau în obiectiv, cu mult înainte de apariţia feţelor nobiliare.
Probabil că în cele trei ore ale întregii festivităţi s-au făcut zeci de milioane de fotografii care vor copleşi serverele reţelelor de socializare pe internet. Cred că şi eu voi afişa câteva pe contul de Facebook.
Drumul caleştii descoperite care îi aducea pe miri de la Catedrală la Palat a fost însoţit de un vuiet crescendo al mulţimii, de parcă Londra era străbătută de un fior sonor pe coloana sa vertebrală, de la parlament la Buckingham. Iar în urma oficialilor s-a ridicat un nor de praf până la cer, generat de mulţimea care se deplasa repede şi compact pentru a prinde şi episodul în care tinerii căsătoriţi apar în balconul reginei şi - într-un moment culminant al zilei - prinţul îşi sărută mireasa. Şi a fost clipa de vârf a zilei.
Nu au mai ajuns la Palat însă două treimi dintre nuntaşi. La recepţia organizată de Regină, numai 650 dintre cele 1.900 de persoane care au asistat la ceremonia religioasă au fost chemate. S-au servit tartine de cocktail şi prăjitura preferată a prinţului: tortul de biscuiţi dupa reţeta secretă a Casei Regale. La petrecerea de seară, cercul apropiaţilor şi-a strâns şi mai mult circumferinţa: 300 de invitaţi.
După "scena balconului", oamenii s-au tolănit osteniţi pe peluzele din jur sau pe iarba Parcului "St. James" ori în Hyde Park, unde a fost instalat şi cel mai mare ecran din oraş. Cei mai norocoşi şi-au scuturat repede osteneala şi s-au îndreptat spre una dintre cele peste 5.000 de petreceri organizate cu ocazia nunţii regale. Pentru că acolo se găseşte ingredientul care în ochii englezilor transformă orice eveniment într-o reuşită categorică: berea.
- Cum a arătat tortul cu care s-au înfruptat invitaţii
"Maşinile din garajul Reginei, caleştile vechi de mai mult de un secol, parada călare a Gărzii de Onoare, senzaţia că sunt martorii unui moment care va rămâne în memoria colectivă a omenirii, dar mai ales emoţia Prinţului William şi bucuria reţinută de acum a Ducesei de Cambridge au fost devorate cu un amestec de entuziasm şi tandreţe de britanicii şi turiştii înţesaţi peste tot de-a lungul traseului. “ MIHAI CONSTANTIN, corespondent TVR