„Nunta Cornilor” - carnavalul bănățean omolog cu cel de la Rio sau Veneția

„Nunta Cornilor” - carnavalul bănățean omolog cu cel de la Rio sau Veneția

În comuna Bănia din judeţul Caraş-Severin a avut loc, duminică, ”Nunta Cornilor”, o tradiție care e ultima sărbătoare înaintea Postului Paștelui. Cu exact aceleași conotații ca și carnavalul de la Rio de Janeiro sau cel de la Veneția, țăranii din Banat petrec acoperiți cu piei de oaie înaintea începutului primăverii și intrării în cel mai important post creștin din an.

Antropologii spun că această tradiție are rădăcini precreștine. În Banatul Montan, obiceiul e dus mai departe din generație în generație. Întreaga comunitate participă: oamenii poartă măști, deseori grotești, inspirate din animale sau plante. De cele mai multe ori bărbații îmbracă haine femeiești  și piei de oaie. Inclusiv ”mireasa” nunții, e un bărbat travestit.

Numele sărbătorii provine de la corn, un arbust frecvent întâlnit prin aceste locuri, care este socotit de popor ”prost”, pentru că este primul care înfloreşte şi ultimul care rodeşte. „Nunta Cornilor” începe imediat după prânz, când cei mascaţi vin perechi-perechi şi pornesc în alai.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întregul carnaval este conceput după ritualul unei nunţi, în care mireasa e un bărbat deghizat. Există și un car, în care urcă alte personaje mascate care, pe tot traseul, spre hazul localnicilor, lansează mesaje ironice la adresa unor persoane cunoscute. Alaiul defilează pe uliţele satului, oprindu-se la familiile cele mai înstărite sau la liderii comunității.

Conform antropologilor, acest carnaval semnifică reînvierea naturii. Odată cu venirea primăverii încep muncile care fac pământul să rodească. Totodată e un act de purificare socială, menit să asigure intrarea ”curată” a comunității în noul an (agrar), după ce au fost devoalate toate secretele și năravurile semenilor.

”Ne bucurăm că la această ediţie au fost mult mai mulţi oameni decât de obicei. De la Crăciun nu am mai avut sărbători, e prima mare sărbătoare de atunci şi cred că lumea e bucuroasă. Au venit oameni în număr mare şi din alte părţi ale ţării, dar şi de peste hotare. Lumea este curioasă şi a venit să vadă ce se întâmplă la noi, aici, la Bănia”, a declarat primarul Silvestru Bălan, pentru Agerpres.

”Nunta Cornilor” este prezentă în multe alte locuri sub nume diferit.  I se spune Făşang sau Fărșang, în comunităţile de şvabi, sau pur și simplu bal de ”Lăsata secului”.

Sursa foto: Adrian Pîclișan / arhivă