Numele unui fost ministru al PSD, vehiculat în procesului fostului primar al Iașiului Gheorghe Nichita
- Ionut Muresan
- 2 noiembrie 2019, 15:32
O fostă angajată a grupului de firme UTI-IBC a relatat în instanță cum o mită de 6,9 milioane de lei ar fi ajuns la fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nichita, deghizată în servicii de consultanță. Adina Roșu, director de vânzări la fiema IBC, a fost audiată ca martor, la Curtea de Apel București, acolo unde se dezbate apelul din dosarul în care Gheorghe Nichita a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită.
Adina Roșu a dezvăluit faptul că un alt politician voia parte din procentul de 10 la sută din contract, un „domn Niță de la PSD”. Surse apropiate procesului au declarat pentru EVZ că este vorba despre Constantin Niță, condamnat într-un dosar separat pentru trafic de influență, dar exact pentru aceste fapte. Este vorba despre contractul de semaforizare din municipiul Iași, din 2013. Grupul UTI-IBC a acceptat să dea cu titlul de mită 10 la sută din valoarea lucrărilor pentru a câștiga contractul. Banii au fost plătiți cu titlul de servicii de consultanță, dar martora Adina Roșu a declarat că o parte din aceste servicii nu au fost prestate.
În plus, un director de la UTI voia să scadă 2 la sută din „zeciuiala” primarului Nichita, pentru a-i da și lui Constantin Niță. Redăm un fragment din dialogul care a avut loc în sala de ședință, între judecător și martor:
Adina Roșu: La acea întâlnire a fost discutat acel procent de 10 la sută cu scopul de a ajunge la domnul Nichita, fiind solicitat de Mardarasevici. Acea întâlnire a fost foarte scurtă. Ulterior acestei discuții, în anexa la contractul de asociere dintre UTI și IBC (Information Business Consulting SRL – director Gabriel Mardarasevici), s-a găsit acel 10 la sută sub formă de servicii de consultanță.
Judecător: UTI a încercat să diminueze procentul pemtru primar?
Adina Roșu: Da. UTI, prin domnul Tănăsescu, a încercat să diminueze procentul care urma să ajungă la Nichita Gheorghe, de la 10 la 7,5-8 la sută, fapt care mi-a fost comunicat de către domnul Tănăsescu, însă ulterior mi-a comunicat că acel procent (n.r. – diferența) urma să ajungă la domnul Niță, care era din partea PSD.
Judecător: La ce servicii se referea procentul de 10 la sută?
Adina Roșu: Se referea la servicii de project management, configurare echipamente, optimizare aplicații. La fiecare lucrare care se executa pentru Primărie era un procent pentru consultanță. Acel procent intra în conturile IBC. Valoarea procentului de 10 la sută pentru întreg proiectul era de 6,9 milioane de lei. O parte din aceste servicii erau justificate prin prezența unor consultanți în teren. O parte nu, fiind servicii neprestate.
Gheorghe Nichita, fost primar al municipiului Iaşi, a fost condamnat pe 13 noiembrie 2017 de Tribunalul Bucureşti la 4 ani închisoare cu executare pentru luare de mită. În acelaşi dosar, omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a fost condamnat la 8 luni închisoare cu suspendare pentru dare de mită.
În vara anului 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi'”, Gheorghe Nichita i-a pretins în mod direct lui Iulius Gabriel Mardarasevici (director al SC Information Business Consulting SRL - IBC) şi, în mod indirect, lui Tiberiu Urdăreanu (preşedintele grupului de firme UTI) un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI - IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei, spun procurorii.
Într-un alt dosar, judecat pe rolul instanței supreme, fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a fost condamnat pe data de 28 iunie 2018 la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, fiind acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.
Potrivit DNA, Constantin Niţă ar fi intermediat o întâlnire între Tiberiu Urdăreanu şi fostul primar Gheorghe Nichita, în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să îi fie remişi lui Niţă în două forme - parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.
Tiberiu Urdăreanu a fost audiat în acest dosar și a susținut în fața judecătorilor că Niţă i-a cerut un comision de 5% din valoarea contractului de la Iaşi, iar în schimbul acestui comision fostul ministru a promis că va interveni pentru ca firma UTI să câştige licitaţia.
„I-am spus lui Niţă că nu pot să îi remit comisionul de 5% din valoarea contractului, deoarece exista şi pretinderea din partea primarului Gheorghe Nichita, care cerea 10% din contract. Profitul contractului nu era suficient de mare să îmi permită să plătesc acest comision. Am încercat să renegocieze acest comision. Constantin Niţă mi-a propus remiterea comisionului de 5% pe două căi. (…) Mi s-a sugerat să fac plăţi către o firmă reprezentată de Mihai Ghirda, în baza unui contract de consultanţă. În contract era prevăzută plata unei sume lunare de 5.000 de euro. Contractul de consultanţă urma să fie încheiat pe un termen lung, până la finalizarea lucrărilor de la Iaşi. (…) A doua cale de plată a comisionului consta în remiterea de sume cash. O astfel de plată s-a făcut în vara anului 2013, de 30.000 de euro, sumă pe care i-am dat-o personal lui Constantin Niţă în restaurantul libanez din complexul hotelier Radisson”, a spus Tiberiu Urdăreanu.