În numele adevărului despre „câmpul tactic”, Comisia SRI forțează demisia generalului Dumitru Dumbravă

În numele adevărului despre „câmpul tactic”, Comisia SRI forțează demisia generalului Dumitru Dumbravă

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Claudiu Manda, a declarat, ieri, că, cel mai probabil, forul parlamentar va cere astăzi demisia din funcție a secretarului general al SRI, Dumitru Dumbravă, pentru ca aleșii să poată investiga subiectul implicării în justiție a unor persoane din serviciul secret

O să discutăm şi o să analizăm (astăzi, la ora 11.00 - n.red.) aspectele spuse de domnul Dumbravă în cadrul comisiei şi lucrurile spuse în plus, apărute de la acea audiere. Probabil că o să îi cerem demisia domnului Dumbravă, pentru că nu putem să continuăm această analiză cu domnul Dumbravă în poziţia de secretar de general al Serviciului Român de Informaţii”, a spus Manda.

Unul dintre membrii comisiei de control a SRI, Cezar Preda (PNL), a reacționat ieri vehement spunând că parlamentarii nu au momentan „elemente” să ceară demisia unui ofițer SRI și l-a acuzat pe Manda de minciună. „Domnul Dumbravă nu a afirmat ceea ce domnul Manda a spus că domnul general Dumbravă a afirmat”, a spus Preda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dumitru Dumbravă. FOTO EVZ

Întâlniri cu procurorul din TelDrum

Secretarul general al SRI a declarat, săptămâna trecută, la audierile din Comisia parlamentară de control a activității SRI, că o cunoaște pe procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan și că a colaborat cu ea, negând însă ca ar fi ajutat-o în carieră, potrivit lui Manda. Lăncrănjan este procuror din 2010 și a lucrat la Parchetul Judecătoriei Sector 2, respectiv la Parchetul Tribunalului București. În prezent, ea este procuror DNA și se ocupă de dosarul Tel Drum, în care este urmărit penal și președintele PSD, Liviu Dragnea. „A spus că se cunosc, că au colaborat, că Lăncrajan a colaborat bine cu SRI, că au fost și momente în care au avut și dispute. Au fost momente în care Lăncrănjan viza o serie de persoane din SRI și a încercat să explice și au fost tensiuni la momentul respectiv, spunând că este în competența Parchetului Militar să urmărească dacă s-au săvârșit infracțiuni”, a relatat Manda.

Relația cu Kovesi

De asemenea, Dumbravă a fost întrebat la audierile din Comisia SRI dacă se întâlnea cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, așa cum a precizat fostul șef al SPP, Dumitru Iliescu, potrivit căruia Kovesi și Dumbravă stabileau cine se ocupa de anumite dosare și care era traseul acestora. „S-a întâlnit de destul de multe ori cu doamna Kovesi, mai ales în perioada în care era procuror general, nu procuror-șef DNA, discutau mai degrabă despre mandatele de securitate națională și nu a avut niciodată vreo discuție despre dosare în sensul spus de domnul general Iliescu”, a mai relatat Manda după audierea în comisie a generalului SRI.

Justiția, „câmp tactic” pentru SRI

Fost şef al Direcţiei juridice a SRI, Dumbravă a vorbit, în premieră, întrun interviu dat în aprilie 2015, despre faptul că instanţele constituie „câmp tactic” pentru SRI. „Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”, a afirmat acesta. Potrivit lui Dumbravă, „această manieră de lucru, în care suntem angrenaţi alături de procurori, poliţişti, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual şi aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar”.

Bilețele către ÎCCJ

Fostul ministru Elena Udrea a spus, ieri, că Dumbravă a intervenit pe lângă un procuror să obțină o arestare fără probe. „Sunt generali SRI care vin cu bileţele şi dau ordine judecătorilor ce soluţii să dea. Şi avem cazurile explicate public, recunoscute public. Domnul general Dumbravă, despre care am spus eu însămi o speţă când ştiu sigur că a cerut unui procuror să meargă la arestare cu un acuzat, în condiţiile în care procurorul a spus că nu erau probe în dosar; bileţele care se aduc la Înalta Curte despre care se tot vorbeşte; judecători care au fost numiţi în funcţie cu sprijinul acestor ofiţeri”, a descris aceasta mecanismul implicării ofițerilor SRI în actul de justiție