Numărătoare inversă pentru Boc şi Blaga

Numărătoare inversă pentru Boc şi Blaga

Taberele din PDL fac ultimele calcule înaintea Convenţiei Naţionale de mâine, în care se va decide cine va conduce partidul în anii următori.

Cu o zi înainte de confruntarea finală în faţa celor aproape 1.400 de delegaţi la Convenţia Naţională, Emil Boc şi Vasile Blaga îşi contabilizează rezultatele strategiei de campanie internă.

Intrat în cursă cu susţinerea explicită a Cotroceniului, premierul Emil Boc, în spatele căruia s-au aliniat majoritatea şefilor de organizaţii, a marşat pe discursul de premier. A preferat să le explice PDL-iştilor despre mutările la guvernare care le-ar da prima şansă la alegerile viitoare, lăsând reglarea conturilor cu tabăra adversă din partid pe seama susţinătorilor săi.

Blaga, transformat de Udrea în Geoană al PDL

Ne puteți urmări și pe Google News

Vârful de lance al campaniei lui Emil Boc a fost Elena Udrea, care a susţinut constant mesajul prezidenţial şi l-a atacat fără menajamente pe adversarul premierului, Vasile Blaga.

De altfel, ea a transpus în campania din PDL strategia din alegerile din 2009 a lui Traian Băsescu - lupta cu mogulii şi opoziţia pusă în slujba lor. După ce şeful statului l-a acuzat că şi-a însuşit "un atac provenit din televiziunile lui Vîntu şi Voiculescu", Elena Udrea l-a transformat pe Vasile Blaga într-un fel de Mircea Geoană al PDL.

Tabăra contracandidatului lui Boc a fost arătată cu degetul că a acceptat "ajutorul pe care li-l dau presa mogulească şi opoziţia". Pe final de campanie, mesajul a fost întărit prin ieşirile publice asumate de Monica Macovei şi Sever Voinescu, plasaţi în aripa reformatoare a partidului şi care au relansat dezbaterea "Blaga, prietenul echipei Voiculescu- Ponta-Antonescu".

Contraatac cu retrospectiva campaniilor

Vasile Blaga a parat atacurile, mergând în faţa PDL-iştilor cu un mesaj centrat pe partid, care are nevoie de o rupere de ritm pentru a se relansa în perspectiva alegerilor viitoare.

Replicile la atacurile echipei Boc au fost lăsate în seama susţinătorilor săi. Cei mai vocali au fost Radu Berceanu, Cezar Preda şi Cristian Boureanu.

Blatului cu mogulii invocat de tabăra lui Boc i s-a răspuns cu o retrospectivă a campa niilor electorale susţinute de PDL.

"Noi am trecut prin multe perioade grele, mai ales prin anii 2002, că nu toţi am venit din 2006, de când partidul e la putere. Am fost şi când partidul era la greu. Am scris şi coordonat o parte din «cartea neagră a guvernării», iar pe vremea aia unele blonde erau cu Bittner şi Petrache, aşa că dacă începem să mergem în felul ăsta ar putea să fie probleme", a declarat Radu Berceanu.

Doi candidati, un singur atac

Vasile Blaga şi Emil Boc au avut de-a lungul campaniei interne un singur atac direct om la om. "Sunt mândru de un lucru: sunt mândru că nu sunt susţinut de Victor Ponta la preşedinţia partidului. Şi asta spune tot", a spus Emil Boc.

Replica lui Blaga la mesajul taberei Boc a venit pe finalul campaniei. "Unde erau ei în perioada 2001-2004, când domnul Năstase lansa tezele de la Snagov pentru destructurarea Partidului Democrat? Mai fac şi câte-o glumă, că eram doar vreo cinci - şase oameni în curte la Modrogan şi câinele Vasile. Păcat că a murit fără să-şi scrie memoriile, că avea ce spune", a declarat Vasile Blaga.

RALUCA TURCAN, LA DEZBATEREA EVZ

"Emil Boc e o garanţie pentru continuarea reformelor"

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan (foto) consideră că o confirmare în funcţia de preşedinte al partidului a lui Emil Boc va fi "o garanţie pentru continuarea reformelor guvernamentale şi pentru modernizarea PDL.

"Cred că Emil Boc este o garanţie pentru continuarea reformelor guvernamentale şi pentru modernizarea partidului", a susţinut, ieri, Raluca Turcan, la chatul EVZ.

Cât îl priveşte pe contracandidatul cel mai puternic al lui Emil Boc la şefia partidului, Turcan a apreciat că Vasile Blaga nu este "un adversar" al premierului, ci "un competitor". Ea a precizat însă că "unele declaraţii mai virulente ar trebui făcute cu mai mare atenţie pentru că, dacă se ajunge pe poziţii ireconciliabile, va fi dificil de menţinut şi întărit unitatea partidului".

"Este nevoie de corectarea unor erori"

Cât priveşte etapa postalegeri din PDL, Raluca Turcan, care vizează păstrarea postului de vicepreşedinte în echipa lui Boc, a spus că "este nevoie de corectarea unor erori".

Ea a admis că uneori "performanţa şi moralitatea în funcţia publică au lăsat de dorit în perioada guvernării PDL".

"Vă spun sincer că aceste alegeri interne au fost privite cu puţin cam mult optimism şi cred că, în urma dezbaterilor interne, ar fi trebuit să transmitem şi în exterior, românilor, că suntem conştienţi de erorile pe care leam făcut şi că vrem să le corectăm. Cred că performanţa şi moralitatea în funcţia publică au lăsat de dorit în perioada guvernării PDL. Nu am folosit întotdeauna cei mai credibili oameni în dialogul cu electoratul şi nici nu am avut întotdeauna în persoanele care ne reprezintă în funcţii publice oameni care să fie vectori de credibilitate pentru partid. (...) Nu poţi merge în faţa electoratului să pretinzi austeritate şi solidaritate şi tu să fii vulnerabil prin unii oameni pe care îi ai în funcţii de răspundere", a spus Turcan.

De altfel, vicepreşedintele PDL a propus recent evaluarea performanţei democrat-liberalilor din funcţii publice şi cere sancţionarea acestora în cazul în care se fac vinovaţi de erori care aduc costuri de imagine partidului.

Totodată, Raluca Turcan a susţinut instituţionalizarea mecanismelor de comunicare dintre partid şi electorat şi creşterea rolului organizaţiilor locale în acest proces de comunicare.