Nu vă plătiţi taxele de bunăvoie? Fiscul vă popreşte rapid conturile

Nu vă plătiţi taxele de bunăvoie? Fiscul vă popreşte rapid conturile

Fiscul a devenit mai dur, în condiţiile în care situaţia firmelor este mai dificilă. Patronii nu mai au bani ca să-şi plătească datoriile la stat imediat după ce li se comunică somaţia de plată. În replică, inspectorii fiscali se grăbesc să pună popriri pe conturile bancare şi pe veniturile de la partenerii de afaceri.

Aceasta este, pe scurt, descrierea la zi a relaţiei dintre Fiscul românesc, care are scopul să aducă venituri cât mai mari pentru a acoperi găurile bugetului, şi contribuabilii din ce în ce mai sărăciţi care şi-au consumat deja toate rezervele pe care le aveau.

Cu toate că banii adunaţi de Fisc din executări silite sunt mai puţini în 2010 decât anul trecut, autorităţile fiscale au făcut popriri pe sume mai mari. În total, în primele nouă luni din 2010, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a obţinut de la companiile pe care le-a executat silit 8,92 miliarde lei (2,1 miliarde euro), în scădere cu circa 10% faţă de sumele colectate în urma executării silite în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de ANAF.

Cu toate acestea, autoritatea fiscală a pus popriri pe conturile bancare în valoare de 2,38 miliarde lei în primele trei trimeste ale acestui an. Suma este în creştere cu 18% comparativ cu perioada similară din 2009, când conturile poprite de Fisc au fost în valoare de circa 2 miliarde lei.

Au crescut şi popririle pe veniturile de la terţi de la 228,5 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie 2009 la 266,6 milioane lei în aceeaşi perioadă a acestui an, conform datelor publicate de ANAF. Este o creştere de 16,6%.

Controale mai puţine dar mai dure

Anul acesta, Fiscul a făcut controale financiare la mai puţini agenţi economici decât anul trecut, însă valoarea amenzilor aplicate este mai mare. Inspectorii ANAF au desfăşurat controale financiare, în primele nouă luni din 2010, la aproape 5.000 de firme, faţă de peste 5.800 în aceeaşi perioadă a anului trecut, însemnând o scădere de 14%.

În acelaşi timp, funcţionarii ANAF au făcut, anul acesta, puţin peste 80.000 de inspecţii fiscale. Numărul acestora este în scădere cu 7% faţă de anul trecut, când au fost peste 86.000 de inspecţii fiscale.

Amenzile stablite în urma acestor inspecţii fiscale au fost însă mai mari decât anul trecut. Valorea amenzilor a crescut cu 41%, de la 32,6 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie anul trecut la 46 milioane lei anul acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News