NU va mai EXISTA o Europă cu mai multe viteze. Proiectul va fi ANULAT

NU va mai EXISTA o Europă cu mai multe viteze. Proiectul va fi ANULAT

Proiectul unei Europe cu două viteze, este deja la relanti. Cotitura aşteptată pentru summitul din 25 martie de la Roma, nu va fi altceva decât o invitaţie de a continua exact cum s-a procedat şi în trecut mai ales, în cunoscutul cadru al Tratatelor. Pasajul cheie a fost introdus în noul proiect de Declaraţie de la Roma, care a fost corectat după puternica rezistenţă a Ţărilor Baltice şi a celor din Est.

În urmă cu o săptămână, în timpul Consiliului european informal al celor 27, diverse capitale şi-au exprimat temerile lor asupra cotiturii către o UE ''multi-speed'', de teama de a nu fi lăsate în afara jocului. Din această cuază a sosit acest "marche arriere".

Marche arriere (marşarier)

Din text a fost deci eliminat pasajul în care se spunea că ''unii dintre noi se pot apropia, să meargă înainte şi mai repede în anumite privinţe''. În noul text aceste cuvinte au dispărut, text care a fost considerat inacceptabil de unele delegaţii care au fost împotriva unei Europe care să activeze în ligi diferite şi a unei eventuale ''retrogradări''. S-a ajuns la un acord asupra acestei formulări : ''Vom acţiona împreună ori de câte ori va fi posibil, cu ritmuri şi intensităţi diferite unde va fi necesar, cum am mai făcut în trecut în conformitate cu Tratatele, lăsând uşa deschisă acelora care vor să se alăture după. Uniunea noastră este nedivizată şi indivizibilă''

Ne puteți urmări și pe Google News

Noul proiect

Luni ar trebui să fie ultima rundă de negocieri asupra textului ce va fi prezentat la reuniune, iar cu aceste corecturi există mari şanse ca acesta să fie semnat de toţi cei 27 şefi de Stat şi de guvern. Noul proiect începe astfel : ''Noi, reprezentanţii celor 27 State membre şi ai instituţiilor UE...''.

Ce se schimbă Sub aspect general al UE, în noul proiect a fost adăugat un pasaj în care se spune că Statele vor ca Uniunea ''să fie mare pentru marile teme şi mică pentru cele mici, conform cu principiul subsidiarităţii''. Un pasaj care prefigurează ''mai puţină Europă'' şi mai multă putere Statelor în anumite domenii, schemă care fusese asumată în scenariul nr.4 din Cartea Albă a Comisiei (Europa cu mai multe viteze era scenariul nr.3).

Cele patru domenii

Asupra conţinuturilor, noul proiect nu prezintă mari contorsionări faţă de cele precedente. Rămân cele patru domenii: siguranţa şi gestionarea imigraţiei, ritmul de creştere şi sustenabilitatea, Europa socială, Europa mai puternică în lume.

În privinţa celui de al treilea punct, Europa socială, în timpul Consiliului au apărut unele perplexităţi a acelora care se temeau de un soi de omlogare. Din această cauză noul text subliniază că ''se va ţine cont de varietatea modelelor sociale''. La capitolul Apărarea comună a fost adăugat că va fi nevoie de '' asigurarea complementarităţii şi evitarea neconcordanţelor cu NATO''.