Nu ține laptele UHT în frigider! Ce diferențe sunt între laptele normal și cel pasteurizat la temperatură înaltă

Lapte de măgărită. Sursa foto: Arhiva EVZ

În majoritatea magazinelor, putem găsi lapte etichetat cu UHT pe ambalaj și îl cumpărăm fără să cunoaștem semnificația acestui lucru. Acest aliment este preparat în mod diferit față de celelalte tipuri de lapte, ceea ce îi permite să fie depozitat și consumat într-un mod diferit.

Laptele UHT, prescurtarea de la Ultra High Temperature sau ultrapasteurizat, este lapte pasteurizat la temperaturi extrem de ridicate. Este un tip de lapte care poate fi găsit în majoritatea supermarketurilor, precum Lidl, Auchan sau Kaufland.

În timpul procesului de producție, laptele este încălzit timp de 15-20 de secunde la o temperatură de 75°C, eliminând astfel majoritatea bacteriilor, precum Salmonella și Escherichia coli. În plus, procesul de pasteurizare reduce riscul contaminării ulterioare a produselor lactate și previne mucegaiul și alți factori care pot cauza alterarea lor.

Laptele UHT poate fi păstrat până la șase luni

După procesul de încălzire, laptele este depozitat la rece în frigider, unde va rămâne proaspăt timp de până la 15 zile. În comparație cu pasteurizarea clasică, laptele UHT poate fi păstrat în cutii sigilate pentru o perioadă mult mai lungă de timp, de până la șase luni.

„Ultrapasteurizarea presupune fierberea laptelui timp de numai 2, maximum 4 secunde la aproximativ 150°C. Ca atare, temperatura se dublează, dar timpul scade semnificativ, ceea ce înseamnă eliminarea tuturor germenilor și sterilizarea laptelui.

Producătorii susțin că timpul foarte scurt în care laptele este fiert și răcit, precum și ambalarea lui în cutii sterile, nu distruge valoarea nutritivă și calitățile laptelui. După deschiderea unei cutii cu lapte UHT, acesta trebuie consumat în maximum trei zile”.

Avantajele laptelui UHT, comparativ cu cel normal

Spre deosebire de laptele normal, cel UHT are unele beneficii, drept pentru care mulți consumatori preferă această variantă.

Astfel, laptele UHT poate fi depozitat la temperatura camerei sau într-o cămară, până la data de expirare, în cazul în care cutia nu a fost deschisă. Datorită perioadei lungi de valabilitate, poate fi cumpărat în cantități mari și păstrat.

De asemenea, are același conținut de calciu ca și laptele pasteurizat și nu își pierde valorile nutriționale pe perioada garanției și nici nu conține conservanți, deoarece bacteriile și sporii periculoși sunt omorâți prin expunerea la temperaturi foarte înalte. Important de știut este că acesta nu necesită fierbere, potrivit libertateapentrufemei.ro.