Un primar poate să „facă blatul” cu PSD, fără teamă că-şi va pierde postul. Partidul din care face parte, fie că se numeşte  PDL sau PNL, poate să-l excludă pentru că face jocul PSD, dar nu-i poate lua funcţia. „Trădătorul” în cauză rămâne tot primar, vopsit însă ca „independent”.

Consilierul însă, judeţean sau local, este sclavul partidului pe listele căruia a fost ales, nu poate fi cumpărat sau „convins”. Dacă mişcă în front, partidul îi retrage sprijinul iar consilierul îşi pierde funcţia imediat. Aşa spune legea!

Nu este un  secret că PSD a pierdut controlul prea multor consilii locale şi judeţene şi că nu îşi poate permite asta! Oricât te-ar ajuta primarul, dacă ai un consiliu ostil, acela îţi poate respinge taman acele proiecte sau investiţii care „generează” banii pentru campania electorală.

Miza lui Victor Ponta este, aşadar, recâştigarea consiliilor care stau în calea banilor pentru partid! După ce racolează destui „sclavi” cât să pună mâna pe toate aceste consilii, atunci poate da cep la butoiul cu fonduri pentru campania electotală şi nimeni nu mai poate opri cursa lui Ponta către Cotroceni. O pot face doar alegătorii!