Potrivit situației prezentate de managerul spitalului, Beatrice Mahler, situația de la institut este una critică din punct de vedere al locurilor destinate celor cu Covid -19. În prezent, la Institutul ”Marius Nasta” sunt internaţi 50 de pacienţi confirmaţi cu noul coronavirus şi trei suspecţi.

„Menţionez că în schema Institutului ”Marius Nasta” sunt avizate pentru funcţionarea provizorie pentru pacienţii COVID 72 de paturi, din care 10 paturi pentru pacienţii suspecţi, 13 pentru coinfecţie COVID -TB şi 49 pentru pacienţii COVID pozitivi. Mai avem locuri pentru pacienţii cu coinfectie TB-COVID şi două locuri la suspecţi”, precizează sursa citată.

Și la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, lucrurile nu stau mai bine. Din cauza numărului mare de pacienți infectați, saloanele sunt deja pline. Pentru celelalte cazuri sunt folosite paturile de la Secția pentru Copii. De exemplu, vedeta de la Antena 1, Ozana Barabancea, a fost internată într-un salon pentru copii.

Vedeta s-a infectat la filmprile unei emisiuni care se filmează la Antena 1, primul care a dat semne de infectare fiind celebrul Marcel Pavel. În prezent, Marcel Pavel este internat într-un salon de la etajul 1 al Institutul “Matei Balş” din Bucureşti, alături de alţi doi pacienţi. Atât el, cât şi Ozana Barabancea urmează să fie ţinuţi sub stricta supraveghere a medicilor până în prima parte a lunii iulie. Jurata emisiunii se află în aceste momente într-o rezervă a Secției pentru copii a Spitalului ”Matei Balș”, întrucât unitatea medicală nu mai are locuri de internare în saloanele destinate pacienților adulți.

Institutul Inimii din Cluj Napoca a fost închis

În țară, cifrele tot mai mari ale persoanelor infectate cu noul coronavirus fac ca locurile în spitale să se ocupe într-un ritm alert. La Cluj, de pildă, potrivit prefectului Mircea Abrudean, mai sunt libere 50 de paturi, în condiția  în care, doar în ultima săptămână au existat 48 de persoane nou confirmate. ”Avem Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumologie. Avem 50 de locuri goale. Sperăm să nu mai crească numărul celor infectați”, a spus prefectul.

Pe de altă parte, numărul tot mai mare de persoane infectate a dus și la o situație inedită, și anume închiderea Institutului Inimii din Cluj Napoca, unde au fost confirmate 12 cazuri, la zece pacienți și două cadre medicale. Asta a făcut ca toate internările să fie oprite, pacienții fiind trimiși la Clinica Medicală 1, cu profil de cardiologie, care tocmai s-a redeschis, fiind în lunile care au trecut spital Covid19.