Nu mai omorâți elefanții! Rolul pachidermelor în salvarea Terrei

Nu mai omorâți elefanții! Rolul pachidermelor în salvarea Terrei

Elefanții de pădure sunt unii dintre principalii aliați ai omenirii în fața dezastrului pe care oamenii de știință îl prevăd. Animalele ce trăiesc în inima Africii contribuie enorm la reducerea cantității de dioxid de carbon din atmosferă, dar braconajul le-a redus numărul la 10% în doar nouă ani!

Un studiu efectuat recent de un grup de cercetători arată cum vânătorii de trofee și braconajul contribuie teribil la încălzirea globală și degradarea climatică ce ne amenință existența. Concluziile studiului indică faptul că dispariția în masă a elefanților de pădure - rudele de mai mică dimensiune ale elefanților de savană - a condus la eliberarea în atmosferă a unei cantități enorme de dioxid de carbon.

Explicația e simplă. Elefanții se hrănesc, în genere, cu o cantitate de hrană egală cu 5-10% din greutatea lor. Cum aceștia cântăresc, la maturitate, undeva în jurul a 3 tone, se estimează că o femelă matură ajunge să mănânce și 200 de kilograme de hrană zilnic. Elefanții de pădure au ca hrană preferată arborii pitici și diferitele ierburi din pădurile africane. Datorită lor, arborii mari, care au capacitatea de a stoca o cantitate mare de dioxid de carbon, pot crește liberi și, astfel, numărul lor se înmulțește. În absența elefanților, însă, acești arbori sunt practic cotropiți de plantele mai mici din împrejurimi.

Astfel, dacă luăm în considerare că în ultimii 9 ani numărul elefanților de pădure a scăzut cu 91%, concluzia a clară: braconajul ne-a otrăvește aerul în mod direct!

Ne puteți urmări și pe Google News