Tipul de pește despre care se știe că provoacă cancer atunci când este consumat excesiv, rămâne una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, fără un leac deocamdată. Vă puteți reduce riscul de a dezvolta această boală prin renunțarea la acest tip de pește.
Găsirea unui leac pentru cancer este, fără îndoială, cel mai înalt obiectiv al umanității, dar unul nu a fost încă găsit. Ea vorbește despre natura sofisticată a amenințării cu celulele canceroase care evadează adesea și se răspândesc în anumite părți ale corpului, făcând tratamentele ineficiente.
Ceea ce alegeți să băgaţi în organims vă poate influența riscul de a dezvolta cancer
Efectele nocive ale fumatului sunt bine documentate, dar dieta rămâne un domeniu încă în cercetare. Potrivit lui Hussain Abdeh, farmacist, spune că ar trebui să evitați să mâncați pește sărat acolo unde este posibil. „Peștele sărat (în stil chinezesc) este o cauză cunoscută a cancerului”, a avertizat domnul Abdeh.
Peștele sărat în stil chinezesc este popular de-a lungul coastei de sud a Chinei și în țările din Asia de Sud-Est, unde este adesea folosit ca acompaniament pentru alte feluri de mâncare sau orez. Peștele sărat este preparat prin punerea la sărare, saramură sau presărat abundent cu sărare uscată.
Peștele sărat, clasificat ca fiind cancerigen de grupa 1, la fel ca și carnea procesată, cum ar fi hot-dog și salamul
„Sărarea peștelui crud este un mod tradițional de conservare și este o practică comună în China și Asia de Sud-Est”, explică farmacistul. „Cu toate acestea, prin sărarea peștelui pentru a-l conserva, acest lucru determină cancerul la oameni”.
Potrivit lui farmacistului Abdeh, alte alimente care sunt foarte sărate, afumate sau murate, reprezintă, de asemenea, un risc de cancer. Şi carnea afumată este cancerigenă, iar alimentele murate și sărate au legătură cu stomacul și cancerul de colon.
Consumul de multă carne procesată și roșie poate crește riscul de cancer intestinal
„Știm cu siguranță că produsele de carne procesate sunt o cauză a cancerului, dar dovezile științifice pentru carnea roșie sunt mai puțin clare”, spune Cancer Research UK.
Organizația explică: „Carnea roșie este clasificată drept o cauză probabilă a cancerului. Aceasta înseamnă că există o mulțime de dovezi bune ale unei legături, dar avem nevoie de câteva studii de cea mai bună calitate pentru a fi siguri”.
Carnea procesată include șuncă, slănină, salam și cârnați. Carnea roșie include toată carnea de vită, porc și miel proaspătă, tocată și congelată.
Există, de asemenea, unele dovezi pentru un risc crescut de cancer de stomac și pancreas legat de aceste cărnuri. Dar trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a ști cu siguranță dacă cele procesate și carnea roșie afectează riscul de a face aceste tipuri de cancer.
Simptome principale de observat
Este important să fii conștient de orice simptom nou sau îngrijorător. Potrivit NHS, ar trebui să discutați cu un medic de familie dacă ați observat aceste modificări și durează mai mult de trei săptămâni:
-Disconfort de burtă -Sânge în fecale -Diaree sau constipație fără un motiv evident -Senzația că nu ți-ai golit complet intestinele după ce ai mers la toaletă -Durere în stomac sau pe traseu, scrie Express.