Evenimentul Zilei > Justitie > „Nu înţeleg de ce nu-i înhăţaţi!”. Kovesi, înregistrată de oamenii ei când le ordona procurorilor „să ajungă” la premierul României
„Nu înţeleg de ce nu-i înhăţaţi!”. Kovesi, înregistrată de oamenii ei când le ordona procurorilor „să ajungă” la premierul României

„Nu înţeleg de ce nu-i înhăţaţi!”. Kovesi, înregistrată de oamenii ei când le ordona procurorilor „să ajungă” la premierul României

Ies noi detalii la suprafaţă despre modul cum este condusă Direcţia Naţională Anticorupţie. Într-o înregistrare difuzată de România Tv apare vocea Laurei Codruţei Kovesi care dă direcţii procurorilor cum să acţioneze în dosare. Şi mai şocant este faptul că şefa DNA pune presiune pe subordonaţii săi să aresteze oameni. Cea mai uluitoare parte a înregistrării este aceea în care îi cere procurorului Uncheşelu să ajungă la premierul României, Sorin Grindeanu, cu un dosar penal.

În datele de 9 şi 10 martie anul acesta, Laura Codruţa Kovesi a avut o întâlnire informală cu angajaţii DNA la Cheile Grădiştei. La numai câteva zile după această întâlnire, şefa DNA are o nouă şedinţă de lucru cu procurorii. Ce motivează această nouă şedinţă la numai câteva zile de la cea de la Cheile Grădiştei? Conform surselor EVZ, întâlnirea a avut loc după ce ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat în data de 12 martie că ministerul va efectua un control asupra activităţii DNA.

Decaparea dosarelor

Momentul este foarte important, pentru că în şedinţa cu procurorii, Kovesi îi dă indicaţii procurorului Uncheşelu să ajungă la premierul României într-un dosar cu case. Lăsând la o parte că este ilegal să transmită direcţii de lucru unui procuror teoretic independent, bomba este că Koveşi vorbeşte despre însuşi premierul României. „Uncheşelu, ştiţi ce mă interesează: să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele. Să ajungem la domnul premier care a semnat cu casele alea”, îi spune Koveşi procurorului.

Dar despre ce dosar cu case este vorba? În februarie anul acesta, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şi actualului primar, Gheorghe Ciuhandru şi, respectiv, Nicolae Robu. Este vorba de dosarul retrocedărilor ilegale de case în centrul Timişoarei pe baza Legii 112. La momentul respectiv s-a speculat că dosarul îl vizează pe premierul Sorin Grindeanu, fost viceprimar al oraşului între iunie 2008 şi decembrie 2012.

Răzbunare pe Toader

Ce putem înţelege de aici? Că, imediat după ce ministrul Justiţiei a început un control asupra activităţii DNA, Kovesi a convocatm o şedinţă cu procurorii din subordine, în care a cerut ca un anumit dosar să ajungă cu cercetarea la premier. Urmarea? Deşi toată lumea se aştepta ca Tudorel Toader să o demită pe şefa DNA, la finalul controlului acesta a decis să o păstreze în funcţie. De partea cealaltă, premierul României susţine că nu a fost niciodată chemat la audieri. Şi totuşi, în ultimele zile, din ce în ce mai multe voci îl acuză că este un om al Sistemului.

„Nu vă mai încurcați în lege”

Din înregistrările prezentate de România Tv reiese faptul că şefa DNA este nemulţumită că procurorii nu sunt eficienţi şi nu arestează oamenii din anumite dosare. „Sunt dosare cu urmărirea penală începută de 6-7 ani. Mă îngrijorează de ce nu îi înhăţăm pe ăştia cu dosare vechi. Unii dintre ei sunt liberi. Sunt unii procurori care fac câte două-trei dosare pe an și la acelea se încurcă în lege. Și ei au senzația că au muncit”, le trasează Koveşi direcţii procurorilor. Aceasta este nemulţumită că deşi au angajat oameni în plus nu s-a mărit numărul de învinuiţi.