„Nu există nicio dovadă pentru nimic”: Declarații uluitoare despre Pfizer și AstraZeneca. Anunțul care tulbură o lume-ntreagă

Vaccin. Sursă: arhivă EvZ

AstraZeneca salută poziția Marii Britanii, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS-COV-2 în Europa. Britanicii ar putea „lupta mai puternic” împotriva bolii COVID-19 datorită vaccinului AstraZeneca, potrivit șefului companiei farmaceutice.

„Nu există nicio dovadă pentru nimic”Poziția AstraZeneca vine în contextul în care o serie de țări din UE, precum Germania, Olanda și Austria, au reintrodus restricții împotriva COVID-19, în timp ce autoritățile europene se străduiește să controleze virusul. În Marea Britanie, se pare că revenirea la viața normală a fost mai puțin haotică. Acest lucru s-ar putea datora faptului că unui număr mult mai mare de persoane în vârstă le-a fost administrat vaccinul Oxford-AstraZeneca în timp ce UE a interzis administrarea vaccinului pentru persoanele în vârstă, potrivit lui Pascal Soirot, directorul general al AstraZeneca.

Ce prezintă vaccinul AstraZeneca și cum a protejat populația britanică

În timp ce autoritatea de reglementare medicală a UE a aprobat în ianuarie utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca pentru toate vârstele, lansarea acestuia a fost oprită în mai multe țări din blocul comunitar, care au recomandat ca vaccinul să nu fie utilizat în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, invocând lipsa de date privind eficacitatea acestuia în cazul persoanelor în vârstă.

În luna martie, însă, au revenit asupra acestei politici. În acel moment, Marea Britanie era cu mult înaintea UE, administrând milioane de doze de vaccinuri AstraZeneca la toate vârstele. Pascal Soirot a afirmat că întârzierea UE în introducerea vaccinului AstraZeneca pe piață ar putea explica reintroducerea restricțiilor, în timp ce spitalizările cresc în Europa.

„Aveți două dimensiuni ale acestui răspuns imunitar... Una este răspunsul anticorpilor și a doua este așa-numitul răspuns al celulelor T. Iar răspunsul anticorpilor este cel care determină reacția imediată sau apărarea organismului atunci când ești atacat de virus. Răspunsul celulelor T durează ceva mai mult timp pentru a interveni. Dar este, de fapt, mai durabil. Durează mai mult, iar organismul își amintește asta pe o perioadă mai lungă de timp. Toată lumea se concentrează pe anticorpi, dar anticorpii scad în timp”, a spus Soirot.

Marea Britanie, mai puțini morți decât în Germania

În prezent, Europa duce o importantă luptă. În Germania, s-au raportat, la debutul săptămânii, 49.467 de cazuri de infectare cu COVID-19, a doua cea mai mare cifră din această perioadă. Marea Britanie a înregistrat a treia cea mai mare cifră, cu 41.365 de cazuri zilnice începând de luni. Germania a raportat, însă, în aceeași zi, 204 decese din cauza COVID-19, față de 45 înregistrate de Marea Britanie. Pe 14 noiembrie, 3.020 de persoane din Germania se aflau la terapie intensivă din cauza virusului, față de 923 în Marea Britanie.

„Ceea ce rămâne și este foarte important este acest răspuns al celulelor T. De îndată ce virusul te atacă, ele se „trezesc” și vin să te apere, dar le ia puțin timp, așa că s-ar putea să fii infectat, însă apoi vin în ajutor și nu ești spitalizat și este foarte interesant de remarcat ce se întâmplă în Marea Britanie - un val mare de infecții, dar nu atât de multe spitalizări în raport cu Europa.

În Marea Britanie, acest vaccin a fost folosit pentru a imuniza persoanele în vârstă. În timp ce în Europa, inițial, oamenii au crezut că vaccinul acesta nu funcționează la persoanele în vârstă”, a spus directorul AstraZeneca.

„Nu există nicio dovadă pentru nimic”

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au declarat în mod public că sunt de părere că vaccinul AstraZeneca nu ar trebui să fie folosit la persoanele în vârstă. Macron chiar a catalogat vaccinul ca fiind „cvasi-ineficace”.

„Nu spun că a fost o greșeală făcută de cineva. Spun doar că există o mulțime de date care încă trebuie să fie puse la dispoziție și pe care nu le avem”, a comentat directorul Soirot.

El a subliniat că abilitatea vaccinului AstraZeneca de a crea o reacție a celulelor T la persoanele în vârstă a ajutat la construirea unei bariere mai puternice împotriva virusului, care lipsește în acest moment populațiilor vârstnice din Europa.

„Nu există nicio dovadă pentru nimic. Nu știm [dacă din cauză că AstraZeneca a fost folosită în rândul persoanelor în vârstă din Marea Britanie în loc de Pfizer sau Moderna sunt mai puține decese], dar avem nevoie de mai multe date pentru a analiza acest lucru și pentru a obține un răspuns”, a spus directorul AstraZeneca, Pascal Soriot, potrivit The Express.