Nu e totul pierdut! Dezvăluiri fără precedent din interiorul sistemului românesc de sănătate

Nu e totul pierdut! Dezvăluiri fără precedent din interiorul sistemului românesc de sănătateSursa foto: Arhiva EvZ

După valul de ordonanțe care i-a țintuit pe părinții și pe bunicii noștri într-o izolare teribilă, a venit timpul și pentru o veste bună. Și încă una!

Ipoteza potrivit căreia bătrânii sunt cei mai expuși în fața pandemiei are nevoie, fără îndoială, de anumite nuanțări. Mai ales că nu toți oamenii trecuți de 65 de ani prezintă comorbidități.

În acest sens am stat de vorbă cu medicul hematolog Mihaela Andreescu, de la Spitalul Colentina din București, care activează în prezent la Spitalul Colțea: „Să știți că sunt și bătrâni care au contactat Covid-19, au ajuns la spital, au fost tratați și s-au vindecat”.

Cum scad șansele

Explicațiile au continuat: „Sigur, totul este în funcție de comorbidități. Dacă un om, fie el tânăr, prezintă mai multe afecțiuni, e logic că șansele scad. Depinde și de organismul fiecărui individ. De pildă, 13% e rata de decese la pacienții cu comorbidități cardiovasculare”.

La final, o nouă rază de speranță.

„Oricum, nu este un virus care o să ne omoare pe toți. Trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ, dar în așa fel încât să nu isterizăm lumea. Personal, cred că va fi descoperit un vaccin. Când? Aș minți dacă aș spune că știu”, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, medicul hematolog Mihaela Andreescu.

Ne puteți urmări și pe Google News