Nu e Călin, ci Cătălin Georgescu. Cine a dat, de fapt, în judecată Administrația Prezidențială și Serviciile

Nu e Călin, ci Cătălin Georgescu. Cine a dat, de fapt, în judecată Administrația Prezidențială și ServiciileCălin Georgescu. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Știrea că fostul candidat pentru Cotroceni Călin Georgescu a dat în judecată patru servicii speciale și pe președintele Klaus Iohannis din cauza desecretizării rapoartelor prezentate în CSAT a circulat astăzi în tot online-ul românesc. După câteva ore, însă, informația a fost dezmințită.

A fost vorba, pur și simplu, de o confuzie. Nu este vorba de Călin, ci de Cătălin Georgescu. Acesta din urmă conduce Asociația pentru Apărarea Libertăților Publice (APALP), organizație cu o activitate de peste 20 de ani în domeniul apărării drepturilor omului.

E incriminată declasificarea documentelor

APALP a cerut anularea deciziei Curții Constituționale și a dat statul în judecată, la Curtea de Apel București.

Curtea de Apel București

Curtea de Apel București. Sursa foto: Arhiva EVZ

"Pentru informarea opiniei publice, arătăm că aceste Note și rapoarte întocmite de instituții cu atribuții în domeniul securității naționale (SRI, DGPI, STS, SIE), au fost declasificate și ar fi arătat că rezultatul procesului electoral ar fi fost afectat sau influențat.

În cererea de chemare în judecată am arătat că documentele pentru care am solicitat suspendarea sunt acte administrative emise cu exces de putere, instituțiile emitente acționând cu scopul clar de a influența voința alegătorilor și implicit rezultatul alegerilor pentru funcția de președinte al României, nefiind acte legal emise în exercitarea competentei de apărare în domeniul securității naționale", a anunțat asociația condusă de Cătălin Georgescu.

A fost depusă înainte de anularea alegerilor

Interesant este că, la sfârșitul mesajului, se precizează clar că "nu există nicio legătură de rudenie sau de altă natură cu vreunul dintre candidații la funcția de Președinte al României".

De asemenea, cererea a fost introdusă înainte de a interveni decizia și comunicatul Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor, precizează cei care au dat statul în judecată.