Directoarea Circului Globus, Brânduşa Novac, a vorbit cu evz.ro despre condiţiile în care trăiesc şi despre modul în care sunt tratate animalele folosite în spectacolele instituţiei.
"Dacă vreţi să vedeţi animale bătute şi chinuite, nu le căutaţi la Circul Globus", susţine Brânduşa Novac. Hotărâtă să îşi folosească experienţa acumulată în cei 11 ani de conducere a Circului Globus într-un circ mai mare- politica românească- ea va candida, pe listele PDL, la alegerile parlamentare.
Evz.ro: Cum aţi descrie Circul Globus în cateva cuvinte şi ce reprezintă acesta pentru dumneavoastră? Brânduşa Novac: Circul Globus este o instituţie de cultură de prestigiu în viaţa Bucureştiului, un loc al performanţei artistice. Despre prestigiul Circului Globus şi despre calitatea muncii noastre pot vorbi însă cei peste o sută cincizeci de mii de spectatori care văd anual spectacolele, cât şi trofeele internaţionale. Pentru mine, Circul Globus reprezintă zece ani din activitatea mea ca regizor, scenarist şi, nu în ultimul rand, ca manager.
Există cercetări care contestă posibilitatea întreţinerii în condiţii bune a animalelor sălbatice din circuri. Ce părere aveţi despre acest lucru? Care sunt condiţiile pe care le puneţi la dispoziţia animalelor? Îngrijirea pe care o dăm animalelor este superioară celei din grădinile zoologice. Animalele noastre, fie salbatice, fie domestice, se bucură de aceleaşi îngrijiri pe care le primesc animale din celelalte circuri europene-alimentaţie adecvată, îngrijiri medicale, o relaţie de apropiere atât din partea îngrijitorilor, cât şi a dresorilor.
Cu puţin timp în urmă, la Circul Globus, a murit un cangur. Se spune că a murit de stres. Era vorba de un cangur alb, care nu a murit stresat de repetiţii, pentru simplul motiv că nu se începuse realizarea dresurii. Nu se dorea decât prezentarea lor. Animalele albinoase, purtătoare ale unui defect genetic, ating vârsta maturităţii doar în captivitate. În libertate nu ating maturitatea, fiind mult mai sensibile decât cele normale genetic, nu se pot camufla şi nu au un instinct de supravieţuire puternic.
„Dresorul stimulează joaca animalelor”
Vier Pfoten a iniţiat o campanie care îşi propune să interzică circurile cu animale salbatice, aşa cum s-a întâmplat în mai multe ţări europene. Îmi este cunoscut demersul pe care îl face această fundaţie, însă mai puternice decât demersurile lor sunt răspunsurile pe care le-au primit până în prezent din partea Asociaţiei Europene a Circurilor şi chiar din partea publicului. În ţările europene, companiile de circ au în programul spectacolelor numere de dresură. În Europa, doar circul german nu prezintă numere cu animale salbatice. Până în prezent, nu există nicio normă europeană care să interzică această practică. Fundaţia Vier Pfoten ar fi bine să-şi îndrepte atenţia asupra modului în care sunt maltratate animalele domestice de către unii dintre stăpânii lor. Dacă vreţi să vedeţi animale bătute şi chinuite, nu le căutaţi la Circul Globus.
Care sunt metodele de dresaj pe care le utilizează dresorii Circului Globus? De când sunt în Circul Globus nu s-au practicat metode violente de dresaj. De altfel, între dresor şi animale, ca şi între îngrijitor şi animale, fie că sunt domestice sau sălbatice, se stabileşte o relaţie de prietenie, iar animalul este antrenat într-un joc şi motivat prin recompensa şi nu prin pedeapsă. Evident că în trecut, în alte ţări, precum în URSS, s-au practicat metode agresive de dresură a animalelor.
Un fost îngrijitor al Circului Globus a declarat, sub protecţia anonimatului, că animalele sunt bătute în timpul dresajului. Vă rog să nu-mi cereţi să comentez bârfe, zvonuri şi denigrări. Am avut un singur îngrijitor de animale căruia i s-a desfăcut contractul de muncă pentru faptul că agresa animalele. De altfel, animalele noastre sunt monitorizate cu camere video şi orice neglijare a lor sau maltratare se plăteşte.
Credeţi că există metode prin care animalele sălbatice pot fi dresate? Nu sunt dresor de animale, dar există astfel de metode, câtă vreme există numerele de dresură. Chiar şi animalelor sălbatice le place să se joace. Dresorul stimulează de fapt joaca animalului şi alege apoi de la fiecare jocul preferat. Însumarea lor realizează numărul de dresură.
„Contracandidaţii mei vor pierde alegerile”
Care a fost conjunctura în urma căreia candidaţi din partea PDL la Camera Deputaţilor? V-a propus cineva sau aţi dorit să candidaţi din proprie iniţiativă? Sunt candidat al PD-L în colegiul 8 în urma acceptării ofertei care mi-a fost prezentată de către doamna deputat Anca Boagiu, preşedinta Organizaţiei sectorului 2 a PD-L. Am fost încurajată să fac acest pas şi de numeroşi lideri naţionali ai PD-L, cu care am colaborat de-a lungul timpului.
De ce aţi intrat în politică? Am intrat în politică pentru că apreciez că am atins un nivel de maturitate profesională şi experienţă de viaţă care să-mi permită să am o viziune asupra mersului lucrurilor, atât în domeniul culturii, cât şi în societate în general.
Ce părere aveţi despre contracandidaţii dumneavoastră, Neacşu Adrian (PNL), Budai Richárd (UDMR), Petcu Claudia (PSD+PC) şi Tudorache Viorel Virgil (PNG-CD)? Sunt contracandidaţi despre care am auzit şi lucruri bune, şi mai puţin bune, a căror susţinere electorală, cel puţin în prezent, este cantonată sub bazinul electoral al partidului în numele căruia candidează. Deşi sunt de la partide diferite, au totuşi un lucru în comun- vor pierde alegerile pentru Camera Deputaţilor din colegiul 8 .
Citiţi şi: