Agenția Națională de Securitate (NSA) interceptează convorbirile a 100.000 de străini din afara SUA

Agenția Națională de Securitate (NSA) interceptează convorbirile a 100.000 de străini din afara SUA

Agenția Națională de Securitate din SUA supraveghează în prezent mai mult de 100.000 de cetățeni străini în afara teritoriului Statelor Unite, au spus, ieri, mai mulți oficiali importanți din SUA.

Aceștia au vorbit despre cazuri în care autoritățile din așa-numita Secțiune 702 au ajutat comunitatea de informații să identifice  amenințările cibernetice din partea guvernelor ostile, să oprească atacurile cibernetice și să dejoace planurile teroriste ale ISIS, conform CNN. 

Adoptată în 2008, în cadrul legislației FISA, supravegherea prin Secțiunea 702 permite NSA să monitorizeze legal emailuri și telefoane din partea cetățenilor străini din afara SUA -dar statutul controversat ar urma să expire în decembrie și nu e sigur că va fi reautorizat de Congres. 

În timp ce autoritățile de supraveghere din cadrul Secțiunii 702 sunt limitate specific la ținte din afara teritoriului american, legea este controversată pentru că uneori, din greșeală, adună informații și din comunicațiile cetățenilor americani, precizează sursa citată. 

Senatorul democrat Ron Wyden din Oregon a susținut, în mod constant, că este nevoie de prevederi suplimentare legate de politica de confidențialitate și a criticat Secțiunea 702 că amenință libertatea americanilor, cărora li se pot intercepta convorbirile private.

În aprilie, Wyden a lăudat anunțul NSA că nu va mai colecta emailuri motivând că era vorba despre ținte străine, o practică permisă anterior prin Secțiunea 702.„Schimbarea pune capăt unei practici care a rezultat în faptul că americanilor li s-au interceptat comunicațiile fără mandat, doar pentru că au menționat o țintă străină”, a spus Wyden, la vremea respectivă. 

„Patru ani ridicat această problemă și am spus că aceste prevederi încalcă al Patrulea Amendament și transparența ar trebui să fie obligatorie”, a spus el. Eforturile de reautorizare a legii s-ar putea lovi de opoziție, în contextul unei dezbateri mai largi pe problema susținută de comunitatea de informații că Rusia s-a amestecat în alegerile din SUA din 2016. 

Președintele Donald Trump a pus sub semnul întrebării, de mai multe ori, ideea că Rusia a intervenit în alegerile din SUA și s-a declarat îngrijorat de practica supravegherii folosită sub numele de „demascare” sau dezvăluire a identităților americanilor care comunică cu oficiali străini aflați sub supraveghere de către serviciile secrete americane. 

„Am văzut dezvăluiri ilegale ale unor materiale clasificate, inclusiv în privința identității cetățenilor americani demascați de rapoartele serviciilor de informații”, a spus secretara pentru relațiile cu presa de la Casa Albă, Sarah Sanders. 

Administrația americană face presiuni asupra Congresului să reautorizeze programul numit Secțiunea 702 fără schimbări. Procurorul general Jeff Sessions și directorul comunității de informații,Dan Coats, au scris liderilor Comgresului, la începutul lunii, susținând că strângerea de informații sub prevederile FISA are prevederi suficiente pentru a-i proteja pe cetățeni de intruziunea guvernului.

Întrebat dacă știe despre folosirea incorectă a informațiilor despre americani adunate accidental prin metodele Secției 702 de oricare dintre administrașii, un oficial guvernamental autorizat să vorbească pentru NSA a declarat: „Nu, aboslut că nu...zero astfel de cazuri”. 

Oficiali importanți din domeniul serviciilor secrete au susținut că Secția 702 protejează SUA de wterorism, proliferarea armelor, spionaj străin, în ciuda criticilor venite din partea cetățenilor care vor o mai bună protejare a intimității comunicațiilor proprii.