Noutăţi în materie de machiaj de la Alexandru Abagiu
- Iulian Dumitru
- 26 decembrie 2011, 23:26
Make-up artistul oficial L'Oreal Paris, numit "cel mai creativ din Europa de Est" de către o revistă de specialitate din SUA, prezintă trendurile în domeniu pentru anul viitor.
În interviul acordat EVZ, Alexandru Abagiu a povestit despre un seminar la Romexpo, similar cu unul susţinut la New York, care a avut ca scop informarea pasionaţilor de machiaj.
"Standardul acestei meserii, aşa cum a fost ea implementată la noi în ţară de diferite şcoli de machiaj, unele serioase, dar în egală măsură foarte multe axate pe profit imediat şi mai puţin pe îmbogăţirea cunoştin ţelor elevilor, lasă de dorit", a declarat Abagiu.
El a vorbit despre colaborarea cu vedete internaţionale, dar şi despre munca în marile show-uri de modă de la Paris.
Make-up artistul vine şi cu soluţia pentru viitor, în cazul în care produsele cosmetice sunt interzise: "mă văd lucrând cu o echipa de nanotehnicieni la configurarea măştilor digitale precum în «Al cincilea element » al lui Luc Besson. La o simplă apăsare de buton ar infuza selectiv pigmentul pielii, rezultatul fiind cel al unui machiaj prestabilit", a declarat Abagiu.
EVZ: Cui s-a adresat proiectul? Alexandru Abagiu: Acest seminar este gândit să ofere o informaţie structurată, completată cu demonstraţii live ale tehnicilor prezentate. El a fost un plus şi pentru hair-styliştii care lucrează la prezentările de modă sau în studiourile foto, alături de make-up artişti, pentru a înţelege mai bine meseria celor cu care fac echipă.
Ce trucuri ne poţi împărtăşi? Trucurile şi secretele au o latură adaptativă la fiecare fizionomie în parte. Personal, acord o atenţie sporită zonei de sub ochi, în primul rând pentru corectarea cearcănelor şi a diferenţelor de plan în contextul feţei, cât şi pentru a nu încărca excesiv această zonă, obţinând o ridare mai accentuată. Trebuie aleasă o consistenţă perfectă de anticearcăn, o pudră care să nu încarce şi să nu dea senzaţia de cercuri mai deschise la culoare în jurul ochilor. Eu apelez la aplicări de loţiuni hidratante pe zonă, pentru a păstra proprietatea de fixare a pudrei.
În plus am avut foarte multe de învăţat, în special de la actriţele mai în vârstă, trucuri despre cum să nu se strângă fondul de ten sau cum să împrospătezi aspectul feţei cu 20 de ani şi cum să lucrezi cu plasturi de lifting.
Cât de important este ca femeile să apeleze la un make-up artist? Este acelaşi lucru ca şi când ai apela la un profesor de dans pentru a învăţa să valsezi în ziua nunţii. Este o activitate care necesită un profesionist pentru a fi făcută corect, dacă ne referim la aspectul educaţional.
Ca şi celelalte activităţi de înfrumuseţare, coafura sau manichiura, contribuie la acest atât de modern "Total look" şi până la urmă este un timp de răsfăţ personal pe care nu puţine femei şi-l acordă.
Câteva impresii despre colaborarea cu vedetele? Pentru mine, cei şase ani de experienţă activă în cadrul Festivalului de Film de la Cannes şi a lucra direct cu Jane Fonda, Claudia Schiffer, Faye Dunaway, Goldie Hawn, Salma Hayek, Mickey Rourke sau oricare dintre manechinele de top precum Karolina Kurkova sau Doutzen Kroes constituie în primul rând o dovadă a profesionalismului, pentru că nu vorbim de oameni normali, uşor de mulţumit, sunt personalitaţi cu o anumită imagine publică, ştiind exact care sunt ingredientele care funcţionează pentru ele.
Lucrez bine cu vedete precum Andreea Raicu, Mihaela Rădulescu, Andreea Marin, Camelia Şucu, Corina, Nicola, Andra. Am colaborat de câteva ori cu Inna. Care sunt tendinţele iernii? Tuşul sau marcarea pleoapei superioare cu grafisme sau aplicaţii similare tuşului, ca în showurile Albino, Felder, Manish Arora sau Gareth Pugh, constituie unul din elementele cheie ale noii interpretări a frumuseţii pentru sezonul rece. Vorbim de contraste puternice, cu un ten porţelanat şi de asemenea despre o decupare excesivă în comparaţie cu look-urile clasice de machiaj. Dungile grafice vor marca privirea pentru sezonul toamnă-iarnă 2011/2012. Toţi par să se fi îndrăgostit de femeia însprâncenată şi plină de caracter. Pentru persoanele brunete, recomand sprâncenele intense, deoarece cred că vor concentra atenţia pe zona ochilor, dacă sunt bine întreţinute şi îngrijite. Pentru a fi în tendinţe, fardul se aplică cu o pensulă foarte îngustă undeva la nivelul colţurilor gurii şi coboară în jos către mandibulă, păstrând paralelismul cu linia desenată de puntea nazală.
Din punct de vedere cromatic, se folosesc cu precădere nuanţe de roz transparent, dar doar cu machiaje luminoase la nivelul ochilor. Buzele pot fi puse în valoare cu tonuri dulci sau electrice.
Care sunt tendinţele lui 2012? Pe lângă caracteristicile clasice deja pentru lunile de vară - folosirea nuanţelor calde precum auriul în cazul machiajului ochilor şi pentru eventuale zone de highlight sau look-urile minimaliste, transparente, conturate doar cu nuanţe de teracotă pentru sculptare - apar elemente noi. Vorbim despre rezistenţa eyelinerului în primul front în direcţia de alungire a ochilor către un machiaj Cat-eye clasic (Dolce&Gabanna, Armani, Vuitton), apar două intensităţi de smokey eyes, unul pe negru intens (Rodarte, Gucci, Ungaro) şi cel de-al doilea mai delicat, degradat în nuanţe calde de maro roşcat sau subtonuri de roz în texturi satinate (Lanvin, John Galliano sau Alexander Wang).
Retroglamour- ul revine în forţă în show-uri precum Dior sau Jean Paul Gaultier cu buze impecabile în nuanţe tari, glossy, pielea perfect camuflată şi ochi subliniaţi şi marcaţi de gene false foarte dese. Apar şi buzele colorate în verde sau bleu, dar pentru segmentul stradal, purtabil, culoarea sezonului cald se conturează a fi burgundi cu toate subtonurile acestuia (Donna Karan sau Issey Miyake).
Culoarea capătă forţă în machiajul ochilor în forme pure şi astfel avem de-a face cu tonuri de roşu, verde sau albastru (Miu Miu, Moschino, Manish Arora).
Care sunt produsele de bază? Obligatoriu fondul de ten, pentru că el constituie o barieră naturală între piele şi factorii agresivi de mediu. Un mascara pentru accentuarea genelor şi un gloss sau un balsam de buze uşor pigmentat pentru confort şi un plus de strălucire. Fardul de obraz oferă şi el un aspect natural, atât timp cât culoarea este una translucidă.
Cât contează faima şi banii pentru tine? Faima este pe ultimul loc şi este o consecinţă din punctul meu de vedere pentru persoanele care îşi fac treaba cu profesionalism şi pasiune. Banii de asemenea sunt o remunerare normală a muncii şi, cu cât îţi faci treaba mai bine la standarde în continuă creştere, cu atât cererile cresc. Iar pentru a face asta, implicarea emoţională este intrinsecă, ea trebuie să fie acel motor care să te facă creativ, de la job la job, să sa te ţină departe de plafonare şi formule standard. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/B4YqKUZm0cs?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Marcarea pleoapei superioare cu grafisme sau aplicaţii similare tuşului constituie unul din elementele cheie ale noii interpretări a frumuseţii pentru sezonul rece." ALEXANDRU ABAGIU, make-up artist oficial L'Oreal Paris Citiţi şi:
- ATENŢIE LA COSMETICE! Conţin metale grele interzise. Vezi lista celor mai periculoase