Consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, atrage atenţia că noul indice care va înlocui ROBOR va fi influenţat de inflaţie şi că nimeni nu poate prezice evoluţia acestuia.
“Acest indicator este variabil, care să înregistreze ca un seismograf evenimentele, zilnic. Nu știu cum va fi, va fi mai mare, va fi mai mic. Asta vom vedea”, a spus Adrian Vasilescu la RRA despre noul ROBOR . Întrebat dacă acest indice va avea totuşi o valoare mai mică decât ROBOR-ul și dacă cei care au deja credite în derulare pot solicita ca ratele să fie calculate în funcţie de acesta, Adrian Vasilescu a răspuns: Nu, pentru că legea respectivă este o lege civilă şi, potrivit Constituţiei, legea civilă nu retroactivează.
Banca Naţională a României a publicat de ieri un nou indice pe baza căruia va fi calculată rata creditelor bancare în lei, care până acum se făcea pe baza indicelui ROBOR. Folosirea noului indice ar trebui să ieftinească creditele, însă totul depinde de inflaţie şi de modul în care va reacţiona piaţa, spun reprezentanţii BNR.
Rata creditelor bancare în lei va fi calculată în funcţie de un nou indice, numit indice de referinţă pentru creditele consumatorilor.
Indicele, prescurtat IRCC, va fi publicat zilnic de Banca Naţională, fiind calculat exclusiv în baza tranzacţiilor interbancare, ca medie aritmetică a ratelor zilnice ale tranzacţiilor dintr-un trimestru.
Valoarea anunţată ieri de Banca Naţională a României este de 2,36% pe an şi a fost calculată pe baza tranzacţiilor interbancare din trimestrul patru din anul 2018.
Indicele va fi folosit în calcularea ratelor la creditele noi, inclusiv în cazul programelor cu garanţia statului, respectiv "Prima Casă", "Prima maşină" şi "Investeşte în tine".
În Parlament există o iniţiativă legislativă care urmăreşte aplicarea noului indice bancar şi la creditele în derulare, dar propunerea încă nu a ajuns la vot.