OLHA ONLINE (Brazilia), După 15 ani, el nu mai este un președinte al Frente Ampla care este învestit în Uruguay. Duminica aceasta (1 martie), Luis Lacalle Pou, din tradiţionalul Partid Național, a preluat guvernul țării la vârsta de 46 de ani, rupând hegemonia coaliției de stânga.
În discursul său de învestitură, noul șef de stat, subliniind caracterul civilizat al Uruguayului, a elogiat faptul că, de la redemocratizarea țării din 1985, "toți președinții și-au încheiat mandatele și au transmis puterea în mod democratic".
"Trebuie să ne amintim că suntem chiriași ai puterii", a declarat președintele de centru-dreapta, mișcat și cu lacrimi în ochi, în timpul ceremoniei de la Palatul Legislativ, din capitala Montevideo.
La ceremonia de învestire au participat congresmeni, miniștri și alți șefi de stat, precum regele Felipe al Spaniei, și liderii din Brazilia, Paraguay și Chile, Jair Bolsonaro, Mario Abdo Benítez și Sebastián Piñera, pe lângă soţia, copiii și tatăl lui Lacalle Pou, fostul președinte Luis Alberto Lacalle.
Noul președinte a fost întâmpinat la intrarea Parlamentului de către fostul președinte José "Pepe" Mujica, cel mai votat senator la ultimele alegeri. Mujica a fost responsabil pentru depunerea jurământului lui Lacalle Pou și a lui Beatriz Argimón, vicepreşedinta sa.
În discursul ţinut, Lacalle Pou a afirmat că este necesară consolidarea și flexibilizarea Mercosul, "pentru ca țările din bloc să poată face comerț cu țări din afară", și că acordul comercial cu Uniunea Europeană trebuie dus mai departe.
El a mai declarat că acesta este un moment politic istoric pentru Uruguay, deoarece pentru prima dată țara va fi guvernată de o coaliție formată din cinci partide. "Știu că acest fapt creează incertitudine, dar vom merge pas cu pas. Oamenii au ales o schimbare și vom face o schimbare".
Lacalle Pou a afirmat că nu dorește ca învestirea sa să fie amintită pentru "schimbarea unei jumătăţi cu cealaltă [jumătate] a societății", o aluzie la trecerea Frente Ampla în opoziție după 15 ani petrecuţi la putere. El a adăugat că va păstra ceea ce a fost bine făcut în administrațiile anterioare și că va schimba ceea ce nu merge bine.
El a atras atenția, de asemenea, asupra deteriorării economiei și a creșterii șomajului, afirmând că "este necesară recuperarea statului, rearanjarea resurselor și realizarea deschiderii pieței".
În ceea ce privește securitatea, unul dintre subiectele care îi preocupă cel mai mult pe uruguayeni în ultimele luni, el a declarat că există o situație de urgenţă și că problema va fi o prioritate în prima sa zi de muncă, luni (2 martie).
Uruguayul este în momentul de faţă a patra țară cea mai violentă din America de Sud. În ultimii doi ani, rata mortalității la 100 de mii de locuitori a crescut de la 8, la 11,8. Lacalle Pou a subliniat că va exista "sprijin legal și formal" pentru poliție și armată.
El a menționat, de asemenea, deteriorarea mediului înconjurător, spunând că guvernul său va fi sever în acest domeniu.
După ce a ţinut un discurs în faţa parlamentarilor, el s-a îndreptat spre Piaţa Independenţei într-un Ford V8 din 1937, care a aparținut străbunicului său, Luis Alberto de Herrera, un lider istoric al Partidului Național.
Vehiculul a fost folosit și de tatăl său, care a condus țara în perioada 1990-1995, în ziua în care a fost învestit.
Deoarece partidul său, Partidul Național, își are rădăcinile în mediul rural, au venit delegați călare din diferite regiuni ale țării.
Montevideo era decorat cu steaguri albastre și albe, culorile partidului noului președinte. Când mașina cu Lacalle Pou a trecut pe Bulevardul 18 Iulie, principala arteră din capitala Uruguayului, susţinătorii au aruncat confetti spre vehicul.
Întrucât Lacalle Pou a avut nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la locul ceremoniei din cauza mașinii vechi și pentru că erau mulți bărbați călare care se deplasau prin oraș, șefii de stat invitați s-au adăpostit în hoteluri și într-un cort, în Piața Independenței, pentru a evita să stea în soare.
Tocmai din cauza căldurii puternice - 34ºC, ceremonia a fost scurtată cu o jumătate de oră.
Președintele Argentinei, Alberto Fernández, s-a adresat Congresului duminică aceasta, la deschiderea anului legislativ din ţară. El a fost reprezentat în Uruguay de ministrul de externe Felipe Solá, care a acordat o scurtă declarație jurnaliștilor, spunând că șeful său îl va vizita în curând pe Lacalle Pou și că Uruguayul "este un exemplu în ceea ce privește alternanţa la putere".
Președintele Jair Bolsonaro a fost ultimul dintre șefii de stat care a părăsit Palatul Legislativ de la Montevideo. Spre deosebire de ceilalți lideri, care s-au urcat direct în maşinile lor, Bolsonaro a făcut semne către publicul aflat afară, care era izolat prin bare metalice.
Acesta a fost aplaudat de mulți și huiduit de unii. Brazilianul a făcut câțiva pași înainte, a făcut semne cu mâna și s-a înclinat, aplecându-se în fața celor prezenți. Apoi s-a urcat în maşina sa și a părăsit locul.
După ceremonia de învestire, a avut loc un dineu la reședința ambasadorului brazilian din Uruguay. În afara reşedinţei, susţinătorii așteptau să facă selfie-uri cu președintele, care a plecat fără să stea de vorbă cu ei. (Rador)