Evenimentul Zilei > International > Noul președinte al Ucrainei s-a declarat șocat de ce a descoperit după preluarea mandatului
Noul președinte al Ucrainei s-a declarat șocat de ce a descoperit după preluarea mandatului

Noul președinte al Ucrainei s-a declarat șocat de ce a descoperit după preluarea mandatului

Prima impresia pe care a încercat-o Volodimir Zelenski, nou alesul președinte, de cum a intrat în Președinția Ucrainei, a fost una de șoc, spune el. Și asta din cauza masivității zidurilor care amintesc de perioada sovietică.

Zelenski, om tânăr, actor de comedie, o fire deschisă, nu e deloc învățat cu un astfel de spațiu și chiar are de gând să mute Președinția într-o clădire modernă și funcțională.

Agenția AFP a dorit să afle primele impresii ale noului președinte, drept pentru care l-a intervievat în acest sens, arată portalul de limbă română de la Cernăuți, www.bucpress.eu. 

Prima impresie, după ce a preluat mandatul de președinte, nu e prea veselă, în comparație cu atitudinea sa de până acum. El a spus că ”merge. Sunt un pic şocat. E enorm de mult de lucru”.

El spusese încă din campania electorală că vrea să mute Președinția în alt sediu. Și spune că se va ține de cuvânt. ”Îmi doresc foarte mult să o fac”, a reiterat această temă. 

O primă decizie a fost luată în privința clădirii în care se află Președinția. Accesul pietonilor a fost deschis în vecinătatea edificiului din centrul Kievului.

Unii dintre consilierii săi spun însă că mutarea e dificilă și asta din motive de securitate.

Dincolo însă de chestiunile care țin mai mult de imagine, problema gravă a Ucrainei este legată de starea economiei. Și de lipsa investițiilor.

Noul președinte afirmă că a avut deja în vedere acest lucru. El consideră că investitorii vor veni, dar că aceștia au nevoie de un climat economic și juridic bine pus la punct. 

”Am vorbit cu investitori care aşteptau o schimbare a puterii. 

Ei ne sună zilnic şi sunt pregătiţi să injecteze bani, cu condiţia ca preşedintele şi Guvernul să le garanteze protecţia drepturilor”, referindu-se la Justiție.