Al saselea intaistatator va fi ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc, alcatuit din ierarhi si laici, prin vot secret, dintre doi sau trei candidati desemnati de Sfantul Sinod.
Putina lume stie ca viitorul Patriarh al Romaniei va fi ales prin vot secret.
Pe 1 martie 2006, Adunarea Nationala Bisericeasca a aprobat modificari la statutul Bisericii Ortodoxe Romane, modificari care vizeaza si alegerea Patriarhului. Astfel, prin Hotararea Sfantului Sinod s-a stabilit ca Patriarhul este ales prin vot secret.
Deci cutuma care a functionat pana acum, prin care Mitropolitul Moldovei, „locum tenens” (adica urmas la scaun), devenea automat Patriarh, nu mai este valabila.
Alegeri peste 41 de zile Noul statut al BOR stabileste ca:
> Patriarhul este ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc, alcatuit din ierarhi si laici, prin vot secret, dintre doi sau trei candidati desemnati de Sfantul Sinod. Cel care asigura locotenenta nu poate fi si candidat.
> Cand scaunul de Patriarh devine vacant, locotenenta patriarhala ii revine de drept primului ierarh eparhiot, cu cea mai mare vechime „in functie”, adica in hirotonie. In caz de impediment sau refuz, urmatorului si asa mai departe.
> Dupa 41 de zile de vacantare se va convoca Sinodul pentru desemnarea candidatilor pentru scaunul de Patriarh.
> Alegerea noului Patriarh se va face in aceeasi zi in care au fost desemnati candidatii.
> Patriarh devine candidatul care a obtinut majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul voturilor. Daca niciunul dintre candidati nu obtine aceasta majoritate, se organizeaza o noua votare, la care participa primii doi candidati ce au intrunit cel mai mare numar de voturi. Devine ales cel care a intrunit majoritatea absoluta. In caz de paritate, decid sortii.
Reactii
Mesaje de condoleante de la personalitati
Actuali si fosti conducatori ai Romaniei au trimis ieri mesaje de condoleante in care si-au exprimat regretul fata de trecerea in nefiinta a Patriarhului Teoctist.
Basescu: „Vizita Papei va fi legata de numele sau”. Seful statului a aflat cu adanca tristete despre moartea Patriarhului, apreciind ca intalnirea cu Papa Ioan Paul al II-lea va ramane un moment plin de speranta in istoria universala a crestinismului.
„Prima vizita a unui Papa intr-o tara majoritar ortodoxa, precum si eforturile Bisericii Ortodoxe Romane de a raspunde provocarilor unui nou ciclu istoric deschis dupa Revolutia din 1989 vor fi legate mereu de numele sau”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Iliescu: „A fost omul de echilibru”. Fostul presedinte considera ca Patriarhul Teoctist a fost „omul de echilibru” in interiorul Bisericii, dar si al societatii romanesti. „Ceea ce am apreciat a fost omenia, calitatea sa de a simti sufletul poporului roman. Era o imbinare a virtutilor omului simplu cu cele ale omului instruit”, a declarat Iliescu.
Constantinescu: „Un sustinator al ecumenismului”. Fostul presedinte Emil Constantinescu a mentionat ca PF Teoctist a avut un rol important in imbunatatirea relatiilor in interiorul mediului politic din Romania in anii 1990-1996, prin gesturi cum ar fi invitarea adversarilor care se confruntau pe scena politica la Sarbatorile de Paste la Patriarhie. In opinia sa, Teoctist a fost un sustinator al ecumenismului.
Regele Mihai: „Domnul sa-i aseze sufletul in pace”. Si Regele Mihai aduce un omagiu PF Teoctist, aducandu-si aminte de vremurile grele prin care au trecut.
„A plecat astazi la cele vesnice al cincilea Patriarh al Bisericii noastre. Cu adanca parere de rau pentru pierderea pe care o incearca intreaga Biserica Ortodoxa Romana si milioanele de crestini romani, aduc omagiu memoriei Patriarhului de astazi, rugand Domnul sa-i aseze sufletul in pace alaturi de predecesorii lui, Miron, Nicodim, Justinian si Iustin. Am fost contemporanul tuturor acestor lideri crestini ai neamului nostru. Fiecare dintre ei a avut de tinut piept unor vremuri unele mai grele decat celelalte. Ca si Biserica Ortodoxa, Casa Regala a avut, in ultima jumatate a secolului trecut, durerea de a nu putea opri sfaramarea mandriei si identitatii nationale. Familia noastra si cu mine suntem alaturi de toti cei care varsa astazi o lacrima pentru parintele Patriarh si cerem luare aminte la importanta pe care credinta stramoseasca o are in Romania de astazi. Odihneasca-se in pace!” (Alexandra-Livia Dordea) Tariceanu: „Romania a pierdut una dintre personalitatile sale luminoase”. Premierul si-a declarat regretul pentru trecerea la cele vesnice a Patriarhului Teoctist. „Romania a pierdut una dintre personalitatile sale luminoase. Intelept, sfatos, cu un simt de observatie extraordinar, am gasit de fiecare data in privirea sa afectiunea si dorinta de a face bine semenilor sai”, a spus primul-ministru. (Mihaela Dinca)
Stiri din tara
Slujba tinuta la Iasi de Daniel al Moldovei
La o ora de la anuntul decesului Prea Fericitului Patriarh Teoctist, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu cei 24 de preoti care fac parte din permanenta centrului eparhial Iasi au tinut o slujba Trisaghion, o slujba speciala de pomenire.
La ceremonia care a avut loc in incinta Bisericii „Sfantul Gheorghe”, din curtea Catedralei Mitropolitane din Iasi, s-au strans in jur de 100 de credinciosi.
„Am aflat cu mare durere despre trecerea la Domnul a Prea Fericitului Teoctist. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!”, a spus la finalul slujbei IPS Daniel.
Timisoara. Au batut clopotele Catedralei. Impreuna cu cei cativa credinciosi prezenti la slujba de vecernie oficiata la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, preotii s-au rugat pentru inaltarea la Cer a sufletului Prea Fericitului Patriarh Teoctist. Timp de cinci minute, cele opt clopote au rasunat in memoria patriarhului.
Sibiu. 40 de enoriasi au venit cu lumanari. La Catedrala Mitropolitana din Sibiu, la ora 18.30, s-au strans circa 40 de enoriasi pentru a aprinde lumanari. Lucrarile de renovare au fost intrerupte ieri, catedrala fiind deschisa special pentru slujba tinuta pentru PF Teoctist.
Cluj-Napoca. Drapel de doliu. La Cluj-Napoca, vremea instabila a facut ca in fata Catedralei Mitropolitane sa nu se stranga nimeni. Inauntru, aproximativ 20 de enoriasi au asistat la obisnuita slujba de vecernie. La resedinta mitropolitana, situata in apropiere de catedrala, a fost arborat drapelul de doliu, precum si steagul Romaniei in berna. (Mara Popescu)
Cititi si: Cinci ore intre chirurg si Dumnezeu