Când trailerul pentru Top Gun: Maverick a fost lansat pentru prima dată, telespectatorii au observat că un detaliu esențial din originalul din 1986 s-a schimbat: peticele cu steag taiwanez și japonez de pe spatele unei jachete purtate de Tom Cruise păreau să fi dispărut, ceea ce duce la speculațiile că au fost eliminate pentru a-i liniști pe cenzorii Chinei.
Dar cele două steaguri rămân în scenă, fiind proiectate în Taiwan, postul de știri local Setn a raportat că publicul de la o proiecție a aplaudat atunci când a văzut jacheta. Includerea steagurilor a lăsat „mulți telespectatori taiwanezi mișcați, surprinși și încântați”, a relatat Setn.
Steagurile de pe jacheta lui Maverick
Jacheta, purtată de căpitanul Pete „Maverick” Mitchell, ca un omagiu adus răposatului său tată, a apărut în Top Gun. Steagurile sunt o referință față de serviciul tatălui său pe crucișătorul USS Galveston CLG-3 în Oceanul Pacific.
Steagul taiwanez este considerat un simbol al sfidării și independenței de către Beijing, care consideră insula drept teritoriu chinez în conformitate cu „principiul unei singure Chine”. Taiwan a militat de mult timp pentru recunoașterea internațională a independenței sale.
Este de așteptat ca Top Gun: Maverick să nu fie lansat în China, ceea ce permite doar câteva filme străine să fie proiectate în fiecare an și doar cele care sunt aprobate de cenzori. „Hollywood este respinge acum”, a declarat Chris Fenton, fost director de film care a scris o carte despre Hollywood și cenzorii chinezi, pentru Bloomberg. „Piața nu mai merită încercarea de a mulțumi cenzorii chinezi.”
Retragerea gigantului chinez
Săptămâna trecută, Wall Street Journal a raportat că gigantul tehnologic chinez Tencent trebuia inițial să susțină filmul de 170 de milioane de dolari, dar s-a retras din cauza temerilor că susținerea unui film care sărbătorește armata americană ar putea enerva Beijingul. Tencent nu a răspuns încă solicitărilor de comentarii din partea presei.
În 2021, actorul John Cena și-a cerut scuze fanilor chinezi furioși pe contul său Weibo, după ce a numit Taiwanul „o țară” în timpul unui interviu cu un radiodifuzor taiwanez, potrivit The Guardian.