Noul Consiliu de Administraţie al portului Constanţa amână numirea directorului general
- Feri Predescu
- 14 noiembrie 2012, 17:47
Noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (CNAPMC) este Răzvan Bădăliceanu, ales în şedinţa desfăşurată astăzi.
Bădăliceanu, specialist în domeniul bancar, va fi secondat de vicepreşedintele Valeriu Ionescu, consultant pentru afaceri şi management. Următorii trei membri sunt avocatul Cristina Flavia Teodosiu, consilier în conducerea Baroului Bucureşti, Lucian Băluţ, prof. dr. ing. la Universitatea Maritimă Civilă Constanţa (Radu Mazăre i-a fost student) şi lider al organizaţiei municipale a PSD Constanţa, precum şi Viorel Panait, preşedintele SC Comvex SA, unul din cei mai mari operatori portuari din Constanţa. Cei cinci au fost selectaţi de PWC din 800 specialişti care au aplicat pentru o funcţie în conducerea portului Constanţa conform Ordonanţei de Urgenţă 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Ei reprezintă in CA Ministerul Transporturilor care posedă 60% din acţiunile portului. Din CA al CNAPMC mai fac însă parte şi Adrian Cighi, din partea Fondului Proprietatea care deţine 20% din acţiunile portului, precum şi Marcela Frigioiu, reprezentant al Consiliului Local Municipal Constanţa care deţine alte 20%. Cei doi, precum şi Viorel Panait au făcut parte şi din vechiul CA.
"Am stabilit comisiile, nu ştiu de director"
Deşi existau informaţii sigure că în şedinţa CA va fi numit şi directorul general al companiei, cele mai mare şanse avându-le profesorul Lucian Băluţ, după trei ore de dezbateri ,membrii consiliului de administraţie nu au ajuns la niciun rezultat. Mai mult, preşedintele CA nou ales, Răzvan Bădălicescu, a dat ordin membrilor să se abţină de orice comentariu în faţa presei. Întrebat cum a ajuns să fie selectat pentru componenţa CA al CNAPMC, Bădăliceanu a făcut referire la Ordonanţa 109 şi "vorbiţi cu ministerul transporturilor care este acţionarul majoritar". A ţinut însă să precizeze că "am lucrat 18 ani în domeniul bancar, experienţa mea este financiară dar sunt oameni în Consiliu care au altă experienţă". Cât priveşte numirea noului director general, "este un proces pe care l-am demarat, am stabilit ce trebuie stabilit, procesul poate să dureze o săptămână, poate să dureze 6 luni". Reprezentantul CLM Constanţa, Marcela Frigioiu a sărit şi ea peste subiectul numirii managerului general,"am stabilit comisiile, eu fac parte parte din cea de audit, nu ştiu ce fac cei din comisia de nominalizare şi remunerare". Nici Viorel Panait nu a dat detalii precizând că până acum "toate procedurile au fost respectate conform legii". Surse din actuala conducere executivă a portului Constanţa au declarat că "foarte curând" va avea loc şedinţa AGA a CNAPMC ,la sediul Ministerului Transporturilor unde secretarul de stat Valentin Preda, fost consilier personal al primarului Radu Mazăre, "păstoreşte" acum porturile şi aeroporturile din ţară. Ordonanţa 109-2011 arată la articolul 35 că "directorii pot fi numiţi dintre administratori, care devin astfel administratori executivi, sau din afara consiliului de administraţie". Aşa că profesorul Lucian Băluţ, mai are încă şanse să devină noul director general al CNAPMC.
Atac din casă la conducerea PSD Constanţa În altă ordine de idei, PSD Constanţa primeşte o lovitură în moalele capului de la cine nu se aştepta. Este vorba de primarul PSD al oraşului Năvodari ,Nicolae Matei, care, printr-un comunicat de presă virulent, refuză categoric iniţiativa parlamentarilor echipei Mazăre de trecere a portului Constanţa la autorităţile locale. În acest fel Constanţei i-ar reveni partea leului, peste 51% din acţiuni. "Consider o lipsă totală de respect şi colegialitate manifestate de catre iniţiatori, fără a se purta şi o discuţie cu noi (primarii) în prealabil, iar daca legea va fi adoptată in forma propusă, voi refuza in numele orasului Navodari această "bomboană otravit[" de a prelua un pachet nesemnificativ de 3% din actiunile portului", atacă primarul Matei. El spune că solicitase deja în primăvară ca fiecare localitate să administreze portul din raza sa de competenţă şi nicidecum aşa cum este înaintat proiectul de lege în forma depusă. "Înainte de a fi PSD-ist, USL-ist, rămân năvodărean şi doar în slujba celor care m-au făcut Primar" încheie hotărât Nicolae Matei. CITIŢI ŞI:
- PSD Constanţa a pus STĂPÂNIRE pe Port. Mazăre, pohta ce-a pohtit: toate mărfurile de pe poarta de sud-est a Europei sunt pe mâinile lui