Noul Cod Civil ne trimite la primar pentru divorţ

Noul Cod Civil ne trimite la primar pentru divorţ

Căsătoriile vor fi desfăcute la Starea Civilă. Infractorii recidivişti vor plăti dublu. Aşa prevăd noile Coduri ale justiţiei, care iau drumul parlamentului.

Cele patru Coduri care stau la baza sistemului judiciar (Codul Civil, Codul Penal, dar şi cele de procedură) vor fi trimise în parlament şi ar putea fi aplicate în câţiva ani. Şi asta pentru că magistraţii trebuie să se obişnuiască cu modificările fundamentale aduse actualei legislaţii.

Unele dintre cele mai importante prevederi se referă la căsătoriile care vor fi desfăcute la Starea Civilă şi la obligarea logodnicilor să returneze cadourile primite în cazul în care se hotărăsc să rupă relaţia. Aceste amendamente sunt aduse Codului Civil, dar nici cel Penal nu e mai prejos. În timp ce pedepsele pentru anumite infracţiuni - cum ar fi furtul - vor scădea, recidiviştii riscă să înfunde puşcăriile chiar şi câteva zeci de ani. Despăgubiri logodnicei părăsite Astfel, potrivit proiectului de Cod Civil, soţii care nu au de împărţit custodia copiilor minori vor putea divorţa rapid „pe cale administrativă“, adică la Starea Civilă. Cu logodna însă - reglementată în premieră de legea românească - este ceva mai complicat. Motivul: cel care refuză să-şi mai pună pirostriile după o perioadă în care şi-a „oficializat“ relaţia cu un inel va fi obligat să-i restituie „jumătăţii abandonate“ darurile primite „în considerarea logodnei sau pe durata acesteia (...) cu excepţia darurilor obişnuite“. „Clasificarea cadourilor - în obişnuite şi mai puţin obişnuite - se va face de către magistraţi, în funcţie de potenţa financiară a fiecărui cuplu“, au explicat legiuitorii.

Mai mult, „cel care rupe logodna abuziv poate fi obligat la plata de despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, precum şi pentru orice alte prejudicii cauzate“, a explicat profesorul Marieta Avram, membru în comisia care a elaborat proiectul noului Cod Civil. Arest la domiciliu  Şi în noul Cod Penal se regăsesc modificări importante, cum ar fi arestul la domiciliu (persoana arestată nu va avea voie să-şi părăsească locuinţa), care implică obligatoriu o brăţară electronică pe care învinuitul va fi obligat s-o poarte permanent.

Pe de altă parte, în timp ce pedepsele pentru unele infracţiuni vor scădea, cele pentru recidivişti cresc semnificativ. Practic, în cazul acestora, nu se va mai aplica pedeapsa cea mai mare - ca până acum - legea introducând „cumulul aritmetic“ al pedepselor, după sistemul american. Adică, pedepsele pentru fiecare infracţiune în parte vor fi adunate, rezultând astfel condamnări-record.

De asemenea, deşi reduce la 13 ani vârsta de la care minorii răspund penal, aceştia nu vor mai fi trimişi la închisoare, legea oferind drept alternativă o serie de „măsuri educative“.

Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei: "Este nevoie ca aceste coduri să intre în vigoare la cel puţin un an de la publicarea în Monitorul Oficial pentru ca magistraţii să se familiarizeze cu noile prevederi."

Ne puteți urmări și pe Google News