Noua tulpină a virusului SARS-Cov-2, Omicron, este pe masa de analiză a specialiștilor din domeniu epidemiologic. Cercetătorii din Anglia au venit cu un scenariu extrem de sumbru. Chiar dacă se consideră că noua variantă este o infectare mai lejeră decât cea cu Delta, se estimează în jur de 75.000 de decese până la finalul lunii aprilie, în Anglia.
Cercetătorii vorbesc și de un scenariu mai optimist, posibilitatea în cazul căreia vârful unui nou val de infectări ar fi undeva la 2.400 de internări zilnice. În acest scenariu, Anglia ar rămâne în planul B, spun consilierii. Cu toate acestea, Omicronul ar putea provoca și multe decese în următoarele cinci luni, numărul lor fiind estimat undeva între 25.000 și 75.000.
Pe lângă aceste scenarii prevăzute de experții guvernului, oamenii de știință de la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) vin și ei cu o serie de avertizări. Conform acestora, noua tulpină descoperită în Africa de Sud se răspândește extrem de repede și ar putea deveni dominantă până la sfârșitul acestei luni. Chiar și în cele mai optimiste scenarii ale acestora, numărul internărilor zilnice se estimează a fi peste 2.000. Pentru intervalul 1 decembrie 2021 - 30 aprilie 2022, specialiștii preconizează un total al persoanelor internate de 175.000, iar în cazul deceselor, numărul estimat în scenariul optimist este de 24.700 de persoane.
Anglia se află în acest moment într-o perioadă destul de relaxată, fără restricții stricte, așa că preconizările au fost făcute pentru aceste situații, susțin oamenii de știință, care consiliază guvernul ca parte a Grupului consultativ științific pentru situații de urgență (Sage) și a Grupului științific pentru modelarea pandemiei de gripă (Spi-M).
"Acestea sunt estimări timpurii, dar ele sugerează că, în general, Omicron depășește rapid Delta prin faptul că evită vaccinurile într-o măsură substanțială.
Dacă tendințele actuale continuă, atunci Omicron ar putea reprezenta jumătate din cazurile din Marea Britanie până la sfârșitul lunii decembrie", a declarat sâmbătă dr. Nick Davies, de la Centrul pentru modelarea matematică a bolilor infecțioase de la LSHTM, care a fost co-conducător al cercetării.
În studiile efectuate de specialiști, ei au observat că vaccinurile rapel oferă o protecție suplimentară în fața infectării cu noua tulpină Omicron. Imunizarea poate să reducă numărul de infectări, de internări în spital, dar și numărul deceselor.
"Analizele ulterioare sugerează că programul de rapel este vital, un scenariu contrafactual fără rapeluri arătând un vârf al spitalizărilor care ar putea fi de cinci ori mai mare decât scenariul cu rapeluri", a adăugat specialistul.
Anglia oferă prea multă libertate cetățenilor! Cercetătorii vin cu o serie de propuneri de restricții
Oamenii de știință au analizat și situația în care Anglia ar avea o serie de măsuri mai stricte în ceea ce privește libertatea cetățenilor. Astfel, dacă s-ar închide unele localuri dedicate distracțiilor, dacă s-ar impune restricționarea grupul de persoane care se pot aduna într-un singur loc sau ospitalitatea din spațiile închise, scenariul unui nou val ar putea fi mult mai optimist. Conform specialiștilor, dacă aceste măsuri ar fi introduse, pe lângă cele existente deja, numărul persoanelor infectate cu Omicron care ar ajunge în spital ar scădea la 53.000. În cazul deceselor, acestea ar fi estimate undeva la 7.600 de persoane.
"În scenariul nostru cel mai optimist, impactul Omicron în prima parte a anului 2022 ar fi redus cu măsuri de control blânde, cum ar fi munca de acasă.
Cu toate acestea, scenariul nostru cel mai pesimist sugerează că s-ar putea să fim nevoiți să suportăm restricții mai stricte pentru a ne asigura că NHS nu este copleșit. Purtarea măștii, distanțarea socială și vaccinurile de rapel sunt vitale, dar s-ar putea să nu fie suficiente.
Nimeni nu vrea să suporte o altă închidere, dar ar putea fi necesare măsuri de ultimă instanță pentru a proteja serviciile de sănătate dacă Omicron are un nivel semnificativ de scăpare imunitară sau o transmisibilitate altfel crescută în comparație cu Delta", a declarat dr. Rosanna Barnard, de la Centrul pentru modelarea matematică a bolilor infecțioase de la LSHTM.
Legat despre răspândirea extrem de rapidă a variantei Omicron, profesorul Eleanor Riley, de la Universitatea din Edinburgh a susținut, sâmbătă, că va fi aproape imposibil ca oamenii să nu intre în contact cu o persoană infectată cu virusul SARS-Cov-2. În viziunea acesteia, doar un pustnic ar putea să evite o astfel de întâlnire. Ea a mai precizat și faptul că, deși Omicron prezintă o infectare mai ușoară decât în cazul Delta, tot se estimează că numărul oamenilor ajunși la spital va fi destul de mare.
„Omicron se răspândește atât de repede încât, cred că, dacă nu duceți o viață de pustnic, este foarte probabil să dați peste el în următoarele săptămâni.
Nu cred că cineva ar trebui să se gândească la faptul că nu-l va prinde. Cred că situația s-a schimbat," a mai precizat Eleanor Riley.