În orice moment, cerul nostru va găzdui o nouă stea. Observatorii de stele și astronomii din întreaga lume continuă să privească spre constelația Corona Borealis, aflată la 3.000 de ani-lumină de Pământ. Se așteaptă ca o stea inactivă de mult timp să se reaprindă. Se va produce o explozie atât de puternică încât va rivaliza pentru scurt timp cu strălucirea stelei Polaris, Steaua Polară. Steaua s-a aprins ultima dată în urmă cu aproape 80 de ani. Următorul eveniment de acest fel se va desfășura la aproape 100 de ani distanță. Acest lucru face ca experiența să fie unică în viață.
Rămășița stelară, numită „T Coronae Borealis” se hrănește cu materie de la o stea gigantică roșie din apropiere. Steaua a dezvăluit deja o scădere a luminozității. Fenomen care a avut loc și înainte de explozia sa anterioară din 1946. Astronomii nu știu încă sigur care este cauza scăderii. Dar, spun că este doar o chestiune de timp până când steaua va exploda într-o novă spectaculoasă. „Știm că va exploda - este foarte evident”, a declarat Edward Sion. Acesta este profesor de astronomie și astrofizică la Universitatea Villanova din Pennsylvania.
O „nouă stea” va apărea pe cer
Evenimentul remarcabil este un răsfăț nu doar pentru curioși. Astronomii au alocat timp prețios la bordul unor serii de telescoape terestre și spațiale pentru a observa toate detaliile posibile. Aceștia vor să afle mai multe despre steaua a cărei dinamică rămâne neclară. Au existat doar câteva explozii pentru care există documentare de-a lungul deceniilor.
„T Coronae Borealis”, sau „T Cor Bor” pe scurt, aparține unui club de elită de zece novas cunoscute în Calea Lactee, galaxia noastră. Acest eveniment oferă astronomilor un loc în primul rând pentru a studia îndeaproape o rămășiță stelară care se reactivează și devorează materie până la punctul în care cedează. Totul se termină astfel într-o explozie violentă. Potrivit astronomilor, cunoștințele obținute în urma acestui eveniment ar putea ajuta în cele din urmă la descrierea pe larg a modelelor de funcționare a stelelor.
Eveniment unic în istorie
„T Cor Bor” este urmărită de telescopul spațial cu raze gamma „Fermi” al NASA în fiecare zi. Imediat ce nova erupe, razele gamma vor crește vertiginos, alături de o creștere similară a luminozității stelei. Acest lucru permite astronomilor să descifreze cât de fierbinte devine materialul imediat după erupție și cât de repede se îndepărtează acel material de stea. De asemenea, astronomii sunt nerăbdători să afle mai multe despre modul în care undele de șoc vor străbate spațiul în momentele următoare exploziei, ale căror particularități nu sunt foarte bine înțelese.
Cadența erupțiilor lui T Cor Bor în decursul unei vieți umane tipice o transformă într-un studiu de caz unic, făcut și mai special de faptul că nu existau telescoape cu raze X sau raze gamma în spațiu acum 80 de ani. Aceasta a fost ultima dată când steaua a erupt.
„Sunt foarte încântat să văd cum arată - sunt multe premiere aici”, a spus Elizabeth Hays, care este cercetătorul proiectului pentru telescopul Fermi, conform Yahoo News .