Noua Constituție a Vaticanului: Papa pregătește Epurări și Progresism
- Adrian Pătrușcă
- 14 iulie 2020, 17:34
Potrivit unui articol din ziarul catolic francez La Croix, Papa Francisc a semnat deja documentul de reformare a Curiei, acesta fiind acum tradus în mai multe limbi.
Curia Romană este practic structura executivă care acționează sub conducerea Papei.
Structura, organizarea și responsabilitățile Curiei sunt în prezent reglementate de constituția apostolică „Pastor bonus”, emisă de Papa Ioan Paul al II-lea și pe care Papa Francisc a anunțat că o va schimba.
Noua constituția va duce la o restructurare masivă a Vaticanului, cu zeci de nume noi ce vor apărea în aparatul birocratic al Sfântului Scaun.
Articolul din La Croix, scris de Robert Mickens, nu oferă prea multe amănunte despre conținutul documentului, intitulat „Praedicate Evangelium”.
„Este probabil cel mai ambițios proiect al actualului pontificat”, scrie Mickens. Bazându-se doar pe „o sursă de la Vatican”, care afirmă că documentul este gata, Mickens vorbește despre „mai bine de douăzeci de cardinali de la Roma trimiși la pensie”.
Autorul recunoaște că este destul de improbabil ca noua Constituție să fie dată publicității în timpul verii. „Evident, acest lucru ar fi ceva foarte neobișnuit”, scrie Mickens. „Miezul verii romane nu este de obicei momentul pentru a lansa documente majore ale Vaticanului sau evenimente importante. Dar acesta nu este un pontificat obișnuit.”
„Indiferent când va fi prezentat noul text, efectele sale vor fi numeroase și probabil istorice”, adaugă ziaristul. „Unul dintre primele și cele mai vizibile va fi o masivă bulversare a personalului.”
Un mare număr de cardinali, aflați în fruntea a diverse congregații și alte departamente ale Curiei au peste 75 de ani, care reprezintă vârsta „tradițională” de pensionare a episcopilor.
La această vârstă, ei ar trebui să-și prezinte demisia. Totuși, Papa Francisc a păstrat numeroși dintre aceștia în posturi. La Croix speculează că odată cu noua Constituție, aceste capete vor cădea.
Mickens îl numește în mod special pe cardinalul Robert Sarah, prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. Pus pe post de Papa Francisc însuși, Suveranul Pontif l-a admonestat în mai multe rânduri pe Cardinal pentru declarațiile acestuia privind Sfânta Liturghie.
„Este a treia oară când Papa îl corectează public pe Cardinalul Sarah pentru că a dat o interpretare alternativă instrucțiunilor saleprivind liturghia”, scria publicația iezuită disidentă America Magazine.
„La precedentele ocazii, Papa l-a corectat pe cardinal după ce Sarah a deformat instrucțiunile Papei privind spălatul picioarelor în Joia Mare și, încă o dată, după ce Sarah a afirmat public că Euharistia (Împărtășania) ar trebui celebrată cu preotul întors cu fața spre răsărit (ad orientem).”
Robert Sarah a realizat în urmă cu câteva luni o carte-interviu cu Papa Emerit Benedict al XVI-lea, în care cei doi acuzau fățiș intenția Papei Francisc de a renunța la obligativitatea celibatului preoților.
Cardinalul Sarah este considerată una dintre cele mai proeminente voci ale aripii conservatoare a Bisericii Catolice, care încearcă să reziste tăvălugului progresist al Papei Francisc.
Ziaristul de la La Croix afirmă că schița noii Constituții „este gata de mai bine de un an, însă Papa a dorit să o șansă conferințelor naționale episcopale, unor șefi de ordine religioase și anumitor teologi să prezinte mai multe sugestii”.
În ianuarie 2020, avocatul canonic Ed Condon arăta într-o analiză pentru Catholic News Agency (CNA) că reforma Curiei Romane ar putea duce la validarea unor propuneri făcute de Sinodul german, care cer schimbări importante în învățământul catolic privind moralitatea sexuală.
„În ceea ce ar constitui o inovație semnificativă, proiectul de Constituție face referire în mod special la «veritabila autoritate doctrinară» a conferințelor episcopale naționale”, a explicat Condon.
În plus, potrivit proiectului, Congregația pentru Doctrina Credinței „va aplica principiul subsidiarității” pentru toate măsurile legate de „protejarea credinței”.