Nou studiu al lui Didier Raoult, expertul francez în boli infecțioase. Cu ce se tratează Covid 19
- Andrei Sebastian
- 30 martie 2020, 10:07
Un controversat medic francez, profesorul Didier Raoult, a publicat un nou studiu pe un derivat al clorochininei, susținând „eficacitatea” acestui tratament împotriva noului coronavirus. Afirmația este, însă, din nou contestată de mulți oameni de știință.
Acest studiu, publicat online vineri seară, a fost realizat pe 80 de pacienți, dintre care 80% au cunoscut o „evoluție favorabilă”. Trebuie menționat că acesta este un al doilea studiu al renumitului profesor francez, informează 7sur7.be.
"Confirmăm eficacitatea hidroxiclorochinului (n.r. derivat al clorochininei, un medicament împotriva malariei) asociat cu azitromicină (n.r. un antibiotic) în tratamentul Covid-19", a scris profesorul Raoult, specialist în boli infecțioase, printre concluziile noului studiu.
Mulți oameni de știință sunt însă de părere că este imposibil să tragem o astfel de concluzie doar pe baza acestui studiu, ei contestând modul în care a fost realizat. Principala critică a acestora este legată de faptul că în studiu nu îu fost incluși și pacienți cărora nu le este administrat tratamentul și, prin urmare, este imposibil să se facă o comparație pentru a determina dacă acesta este într-adevăr tratamentul care poate ajuta împotriva Covid-19.
Profesorul François Balloux, de la University College London, a contestat faptul că acest studiu nu include și segmentul de pacienți mai sus menționat ci doar 80 de pacienți cu simptome destul de ușoare. "Majoritatea pacienților se recuperează de la Covid-19, cu sau fără tratament cu hidroxiclorochină și azitromicină", a spus el.
Profesorul Raoult a explicat, pe de altă parte, că „doctorul poate și trebuie să gândească ca un medic și nu ca un metodolog”.
Studiul a fost realizat pe 80 de pacienți, dintre care jumătate au sub 52 de ani. Toți au primit tratament cu hidroxicloroquina și azitromicină. Potrivit studiului, 65 de pacienți (81%) au înregistrat o „dezvoltare favorabilă” și au părăsit spitalul după mai puțin de cinci zile, un pacient în vârstă de 74 de ani se afla în continuare în terapie intensivă la sfârșitul studiului și un pacient de 86 de ani a murit. De asemenea, studiul susține că majoritatea pacienților au prezentat o „scădere rapidă” în mai puțin de o săptămână în încărcătura virală.