Botoșani, Spitalul Morții. Noul manager promite schimbări radicale

Spitalul Județean Botoșani. Sursa foto: Arhiva EVZ

Monica Adăscăliţei, noul manager al Spitalului Judeţean Botoşani, a exprimat intenția de a reforma anumite practici prelungite în întregul sistem medical românesc.

Monica Adăscăliţei și-a exprimat regretul pentru moartea pacientei care nu a primit îngrijiri medicale timp de șapte ore. Potrivit acesteia, unitatea medicală are personal calificat, iar pacienţii nu trebuie să se teamă să vină spre acest spital.

Monica Adăscăliţei, schimbări așteptate în sistemul medical din România

Noul manager al Spitalului Judeţean Botoşani afirmă că în prezent este în desfășurare o anchetă internă. După preluarea funcției de manager, a inițiat personal o investigație pentru a evalua situația actuală.

Scopul principal este să reformeze practicile care s-au perpetuat în sistemul medical. Adăscăliţei dorește să aducă toate protocoalele, procedurile și practicile medicale în concordanță cu standardele actuale din 2023.

Acesta subliniază că personalul este bine pregătit, dar este necesară o revizuire a sistemului medical pentru a evita tragedii, referindu-se la cazul femeii gravide care a decedat după șapte ore de așteptare pentru îngrijire medicală adecvată.

Când a fost întrebată cu privire la practica potrivit căreia doar medicul curant poate interveni asupra unui pacient, și având în vedere că femeia însărcinată decedată nu a reușit să ia legătura nici cu medicul curant, nici cu cel de gardă, Monica Adăscăliţei a oferit o explicație. Aceasta a subliniat că medicul de gardă are responsabilitatea acordării primului ajutor.

„Nu este corect, medicii care sunt de gardă trebuie să dea primul ajutor pacienţilor care se prezintă la spital şi se stabileşte dacă pacientul are nevoie de o intervenţie chirurgicală sau trebuie supravegheat într-o unitate de Terapie intensivă sau monitorizat pe secţie, internat sau pur şi simplu se întoarce la domiciliu.

Aceste cutume nu se întâmplă numai la Maternitatea Botoşani, se întâmplă în sistemul sanitar românesc.

Îmi doresc să schimbăm această mentalitate. În urma anchetei interne, în fişa pacientei nu au apărut aceste intervenţii ale asistentei în timpul nopţii. Dar sunt în acest moment toate comisiile care fac o anchetă şi vom transmite tot ceea ce este necesar pentru a sprijini ancheta şi să se facă lumină în acest caz”, a mai spus noul manager al Spitalului Judeţean Botoşani.

Alexandra Ivanov. Sursa foto: Facebook

Personalul medical este suprasolicitat

Noul manager al Spitalului Judeţean Botoşani a adăugat că personalul medical se confruntă cu o suprasolicitare considerabilă. Și că mulți dintre ei se gândesc să renunțe la turele de gardă. Sau chiar să părăsească sistemul.

Spitalul Judeţean Botoşani se află pe locul al treilea în țară ca mărime, cu un total de 1.538 de paturi și un număr de 2.177 de angajați.

El se apropie astfel de grila maximă de ocupare de aproximativ 3.000 de persoane. Acest spital are multiple secții exterioare, care anterior au fost spitale independente. Cum ar fi Maternitatea și Pediatria, care au fost integrate în cadrul Spitalului Judeţean, mai spune aceasta.

Există secții în care în timpul nopții este disponibil doar un asistent și un infirmier, ceea ce reprezintă o provocare semnificativă pe secțiile cu 50-70 de paturi. Acestea sunt situațiile în care apar dificultăți semnificative.

Când a fost întrebată dacă a discutat cu medicii despre îmbunătățirea nivelului de empatie, Adăscăliţei a evidențiat că empatia a devenit rară nu doar în sistemul medical, ci și în alte domenii.

Maternitatea din Botoșani va fi renovată

Monica Adăscăliţei a adăugat că are în vedere unele lucrări de renovare în Maternitate.

„În ceea ce priveşte Maternitatea, spaţiile care nu sunt renovate, inclusiv etajul 5 unde a fost şi acea pacientă care a decedat, am reuşit să punem o sonerie de panică, pentru că urmează să fie reabilitat acest etaj în cadrul unui proiect, şi cameră de luat vederi pentru monitorizare, pentru a vedea situaţia la nivelul secţiei”, a spus aceasta.

Întrebată care este mesajul său pentru femeile care au devenit sceptice față de acest spital, Monica Adăscăliţei a transmis că în această instituție activează profesioniști.

Regret enorm decesul acestei paciente şi regret enorm tragedia familiei, dar să ştiţi că sunt şi cadre medicale deosebite la Maternitatea Botoşani, profesionişti cu operaţii care au avut succes, paciente care au avut tumori gigant sau alte probleme din sfera ginecologică, care au fost operate”, a mai spus ea, potrivit news.ro.