Actualul tehnician al nationalei a reusit a doua calificare la un turneu final. Lider in aceasta ierarhie este Anghel Iordanescu.
Evenimentul zilei” l-a contestat pe Victor Piturca inca de la primul sau mandat la echipa nationala, cand a fost impus selectioner, in urma unor jocuri de culise, de fratii Ioan si Victor Becali. In 1998, EVZ dezvaluia, impreuna cu colegii de la „ProSport” (actuala echipa de jurnalisti de la „Gazeta Sporturilor”), ca Piti a facut puscarie, la inceputul anilor ‘80, pentru barbut.
Cotidianul nostru si-a exprimat neincrederea in abilitatile profesionale ale lui Piturca si la cea de-a doua descalecare a sa la carma tricolorilor si l-a criticat pe presedintele Mircea Sandu fiindca l-a ocolit sistematic pe Mircea Lucescu.
EVZ recunoaste insa cu fair-play ca Victor Piturca este artizanul calificarii echipei nationale la turneul final din Austria si Elvetia si ca este un bun selectioner. EVZ isi scoate palaria in fata olteanului si scrie: „Notre respect, Piturca”. In aprilie 1986, anul castigarii Cupei Campionilor, Steaua dispunea, in Ghencea, de Anderlecht Bruxelles cu 3-0, in semifinalele competitiei. Imaginea cu Piturca agatat de plasa portii belgienilor, dupa ce a marcat un gol, a facut inconjurul lumii. La sfarsitul partidei, pe tabela de marcaj a stadionului a aparut mesajul: „Notre respect, Anderlecht”.
„Succes urias” Interesant e ca Victor Piturca n-a pierdut niciun meci de cand se afla pe banca tricolorilor, in campaniile incununate de succes (Euro 2000 si Euro 2008), fiind singurul tehnician roman care se poate lauda cu aceasta performanta.
Imediat dupa victoria in fata Olandei, selectionerul nationalei a facut mari eforturi pentru a nu-si lepada „masca” serioasa in fata opiniei publice: „Ne-am dorit victoria. E un pas urias spre calificare. Este un succes imens impotriva unei formatii pe care nu o invinsesem niciodata. E normal sa fim vazuti mai bine in lume. Conducem grupa in fata unor echipe valoroase. E nevoie de seriozitate pentru asa ceva”. Piturca a devenit alt om la vestiare, unde si-a sarutat parinteste jucatorii.
Trebuie mentionat ca Romania, antrenata de Costel Radulescu, a mers direct la Cupa Mondiala din 1930, pe baza unei invitatii. Pentru participarea la turneul final din 1934, nationala, pregatita de acelasi Costel Radulescu, a disputat doua partide in preliminarii: 2-2 (0-2 la „masa verde”) cu Elvetia si 2-1 cu Iugoslavia. La Mondialul din 1938, nationala, antrenata de Alexandru Savulescu, a mers direct la competitia gazduita de Franta.
Cititi si:
"Am gresit, am patimit, dar a venit revansa"