Nota 3 pentru ouăle stresate

Nota 3 pentru ouăle stresate

3A înseamnă că ouăle provin de la găini crescute în baterii, iar cu un singur A sunt marcate ouăle provenite de la ferme. Toate sunt comestibile, dar cele ecologice sunt mai gustoase.

În momentul de faţă există o clasificare a ouălor care corespunde cerinţelor Uniunii Europene, clasificare făcută în funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor de la care provin ouăle. Specialişti în nutriţie susţin că indiferent de inscripţia oului, el nu este periculos pentru sănătate, iar ştampila reflectă condiţiile de viaţă ale găinii.

0 = ou ecologic, 3 = ou de la găini care trăiesc în baterii

Prima cifră a codului inscripţionat pe ouă precizează modul în care este crescută găina, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător. Astfel, ouăle marcate cu cifra 3 provin de la găini crescute în baterii suprapuse, în hale fără ferestre care să permită pătrunderea luminii naturale. Cifra 2 reprezintă ouăle provenite de la găini care trăiesc în hale la sol, iar cifra 1 se referă la faptul că găinile sunt crescute la fermă.

Ouăle marcate cu cifra 0 sunt ouă ecologice, de la găini care trăiesc în aer liber şi sunt hrănite cu mâncare ecologică. În România, peste 90% din ouăle comercializate provin de la găini crescute în baterii, marcate cu cifra 3, ceea ce înseamnă că românii mănâncă preponderent ouă industrializate, însă acest lucru nu înseamnă că le este pusă în pericol sănătatea. Important este ce mănâncă găina, nu cum trăieşte.

„Nu există date care să demonstreze că ouăle care provin de la găinile ce trăiesc într-un mediu diferit faţă de cel tradiţional, considerat stresant, nu sunt bune sau substanţele secretate de găini în condiţii de stres se găsesc în ou”, explică Corina Zugravu, medic nutriţionist.

Oul de „ţară”, alternativa oului „stresat”

Toate păsările care trăiesc în sistemul industrial sunt hrănite cu şrot (un amestec de concentrate), care conţine diverşi nutrienţi meniţi să le asigure găinilor „alimentaţia” de care au nevoie, pentru că altfel ar scădea productivitatea. „Pasărea nu are neapărată nevoie de cocoş ca să ouă, însă are nevoie să fie hrănită. Dacă o carenţezi, nu mai ouă”, spune nutriţionistul Corina Zugravu.

Mâncarea pe care o primesc găinile ce trăiesc în baterii este echilibrată ca şi compoziţie (conţine făină de grâu, soia etc.), iar o bună parte din nutrienţi se găsesc şi în ou. În schimb, oul găinii care se hrăneşte în mod tradiţional cu grăunţe, iarbă, viermişori are o compoziţie nutritivă mai bună.

Specialiştii susţin că găinile care mânâncă grăunţe au un ou mai bogat în acizi linoleici conjugaţi. Ouăle sunt printre alimentele cel mai puţin perisabile (pot fi stocate zile sau chiar săptămâni), însă trebuie să îndeplinească anumite condiţii.

„Trebuie să vă asiguraţi că este proaspăt când îl cumpăraţi, să aibă coaja curată, iar dacă îl spălaţi trebuie să îl ştergeţi pentru că poate face mucegai şi se alterează”, spune Corina Zugravu.

MAŞINI DE OUĂ

Găinile care nu se culcă niciodată

Găinile care trăiesc în baterii, cu lumină artificială, care nu pot să aibă un ciclu al vieţii în care să distingă atunci când e zi sau noapte fac ouă care sunt notate cu cifra 3.

„Ouăle găinilor care trăiesc într-un mediu care nu respectă ritmul circadian (zi-noapte) sunt notate cu cifra 3 şi se consideră că sunt supuse unui grad mare de stres. Acestea trăiesc în cuşti suprapuse, sunt înghesuite dar au o productivitate mare”, spune Corina Zugravu.

Ne puteți urmări și pe Google News