Norul radioactiv din Franţa, inofensiv pentru români
- Cristina Lica
- 24 martie 2011, 11:35
Chiar dacă va ajunge în România, norul radioactiv de la Fukushima, aflat acum deasupra Franţei, nu va afecta oamenii şi culturile.
În timp ce norul radioactiv le stă în coastă francezilor, la noi în ţară domneşte deocamdată liniştea. "Noi nu am fost informaţi până acum despre norul radioactiv, nici Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare nu a fost notificată, nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a tras niciun semnal de alarmă. Nu ştiu pe ce se bazează francezii, dar ei au fost primii alarmişti, fiindcă au şi foarte multe centrale în funcţiune", ne-a declarat Cristina May, medic primar igiena mediului la Centrul Regional pentru Sănătate Publică Bucureşti, laboratorul de igiena radiaţiilor ionizante.
Autorităţile sunt sceptice că norul ar putea ajunge şi în România, însă, chiar şi aşa, având în vedere că de la explozie s-au scurs aproape două săptămâni, radiaţiile ar fi foarte diluate.
"Având în vedere că au trecut două săptămâni, nivelul radiaţiilor trebuie să se fi înjumătăţit. Radioactivitatea iodului se reduce la jumătate după opt zile, în cazul cesiului şi al stronţiului durează mai mult timp", a mai declarat medicul.
Vântul ar putea aduce norul în România
Ipoteza e susţinută şi de directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu. "Norul ar putea ajunge deasupra României, depinde de cum bate vântul. Oricum, concentraţia de radiaţii este de 10.000 de ori mai mică decât în cazul accidentului de la Cernobâl şi nu pune în pericol sănătatea şi culturile".
Norul radioactiv care provine de la centrala Fukushima a ajuns ieri deasupra Parisului, potrivit reprezentanţilor Autorităţii Franceze de Siguranţă Nucleară (ASN). Autorităţile franceze au dat asigurări populaţiei că nivelul radiaţiilor va fi de 10.000 de ori mai mic decât cel înregistrat în 1986, după accidentul de la Cernobâl. "Radioactivitatea va fi extrem de scăzută şi nu va afecta sănătatea", afirmă şi Andre- Claude Lacoste, preşedintele ASN. "Au trecut deja două săptămâni de la explozie, iar radioactivitatea iodului se reduce la jumătate după opt zile.“ CRISTINA MAY, medic igiena mediului, Laboratorul de Igiena Radiaţiilor Ionizante
ÎN VECINI
Ucraina aşteaptă "praful radioactiv"
Boris Sokolovski, ex-emisar al fostului preşedinte ucrainean, Viktor Iuşcenko, pentru securitatea energetică internaţională, a declarat ieri că norul de "praf radioactiv" care provine de la centrala nucleară din Japonia, Fukushima-1, grav avariată în urma devastatorului cutremur şi a tsunamiului din 11 martie, va ajunge în două zile şi în Ucraina.
"Conform unor surse, praful radioactiv a ajuns deja în Islanda şi cred că într-o zi sau două va fi adus de curenţii de aer în Ucraina", a afirmat Sokolovski.
Pe de altă parte, Autoritatea pentru controlul radiaţiilor şi securitate nucleară din Finlanda (STUK) a anunţat deja, aseară, că au fost detectate particule de iod radioactiv provenite de la centrala nucleară Fukushima, la două staţii de măsurare a radioactivităţii, din Helsinki şi Rovaniemi (Laponia), transmite EFE.
Potrivit agenţiei nucleare finlandeze, cantităţile de izotopi de iod 131 care au fost detectate sunt atât de scăzute încât nu presupun niciun risc pentru sănătate. "Concentraţia de particule ar trebui să fie de cel puţin un milion de ori mai mare pentru a fi necesar să luăm vreo măsură’, au afirmat responsabilii STUK, într-un comunicat.
- Cât de periculoase sunt radiaţiile pentru români? E iodul soluţia pentru a ne proteja? Participă la dezbaterea evz.ro cu medicul Cristina May