Norme noi pentru curățenie, dezinfecție și sterilizare în spitale

Norme noi pentru curățenie, dezinfecție și sterilizare în spitale

La cinci luni de la izbucnirea scandalului dezinfectanților folosiți în spitalele românești, Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care reglementează inclusiv cum spală pe jos femeile de serviciu sau cum își dezinfectează mâinile cadrele medicale

Ordinul 961/2016, aprobat și publicat în Monitorul Oficial, este doar primul din pachetul normativ cu care Ministerul Sănătății se laudă că va lupta și va învinge infecțiile nosocomiale. În sine, e o sumă de norme tehnice care se detaliază, separat, curățenia, dezinfecția și sterilizarea; tehnica de lucru și de interpretare pentru testele care evaluează eficiența curățeniei și a dezinfecției (cu parametri exacți pentru fiecare tip de test); procedura pentru igiena și dezinfecția mâinilor personalului din spitale; metodele de aplicare a dezinfectanților; procesul de sterilizare.

Cămările din spitale vor trebui reamenajate

În primul rând, însă, ordinul schimbă o sintagmă: nu le mai numim infecții nosocomiale sau intraspitalicești, ci „infecții asociate îngrijirilor medicale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La capitolul curățenie, aflăm că personalul de serviciu va trebui să fie foarte atent la indicațiile de pe etichete, că nu va avea voie să amestele produsele și nici să folosească același mop pe holuri și în secții, ci trebuie să aibă ustensile diferite pentru fiecare spațiu. Apoi, produsese de curățenie trebuie să fie ținute în camere care au aerisire naturală, adică cu geam, ceea ce nu prea se întâmplă în spitalele din România. Mai mult, cămările acestea trebuie să aibă și chiuvete și cuve pentru spălarea ustensilelor folosite, ba chiar și uscător pentru mănușile de menaj pe care le folosesc angajații.

Normele statuează că sunt trei categorii de dezinfecție: la nivel înalt, intermediar și de nivel scăzut. Pentru fiecare sunt enunțate procedurile necesare. Documentul ne arată și ce tipuri de dezinfecție se fac în funcție de secții.

Dezinfectanții, doar cu aprobare

De azi înainte, atunci când achiziționează produse de curățenie și dezinfecție, spitalele sunt obligate să ceară avizul Comisiei Naționale de Produse Biocide și rezultatele testelor de eficacitate pentru fiecare produs în parte. Altfel nu au voie să-l cumpere!

„În ceea ce privește testele de autocontrol din unitățile sanitare, acestea vor fi efectuate cu o frecvență care trebuie să țină cont de zonele de risc din spital, circulația germenilor în unitate și rezultatele screening-ului la pacienți”, precizează Ministerul Sănătății. Practic, se introduce obligativitatea de a derula teste de autocontrol ori de câte ori o impune situația.

Cum trebuie să se spele pe mâini medicii

Igiena mâinilor și dezinfecția pielii se realizează după cum urmează:

a) Spălarea simplă igienică a mâinilor se face utilizânduse apă și săpun lichid; această procedură NU este un substitut pentru dezinfecția igienică a mâinilor.

b) Dezinfecția igienică a mâinilor se face prin spălare sau frecare, utilizându-se de rutină un produs antiseptic de preferat pe bază de alcooli; în cazurile de infecție cu Clostridium difficile dezinfecția igienică a mâinilor se face cu apă și săpun, nu cu soluții alcoolice;

c) Dezinfecția chirurgicală a mâinilor prin spălare sau prin frecare este procedura care se realizează numai după dezinfecția igienică a mâinilor, utilizându-se un produs antiseptic.