La ministerul moldovean al Sănătății a avut loc o ședință de coordonare cu mai multe instituții de sănătate. Ministerul moldovean al Sănătății a organizat astăzi o ședință de coordonare la care au participat reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiilor medico-sanitare publice și Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului municipal Chișinău.
Ședința a avut loc în contextul înregistrării unei creșteri a numărului de cazuri de COVID-19, în cadrul acesteia a fost evaluat gradul de pregătire a sistemului medical moldovean pentru un eventual nou val al pandemiei de coronavirus. Directorii instituțiilor medicale, în care sunt internați în prezent pacienți cu COVID-19, au menționat că spitalele sunt asigurate cu medicamente, teste pentru depistarea virusului, echipamente de protecție, etc, iar în caz de necesitate stocurile vor fi suplinite.
În prezent, mai multe țări se confruntă cu o rată înaltă a infectărilor
În Republica Moldova numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în ultimele două săptămâni, de la 224 până la 465. Internați în instituțiile medicale din țară sunt 291 de pacienți.
Autoritățile îndeamnă oamenii să poarte în continuare măștile de protecție, în special în transportul public și spațiile închise (instituții medico-sanitare, săli de concerte, teatre, cinematografe, centre comerciale etc.). Totodată, recomandă să respecte regulile de igienă a mâinilor, regulile de igienă respiratorie și să fie responsabili în cazul apariției simptomelor de infecții respiratorii.
Ministerul Sănătății menționează că metoda cea mai sigură de protejare pe termen lung rămâne vaccinarea
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății în această vară se așteaptă la „niveluri ridicate” de COVID-19 în Europa, instituția a cerut o monitorizare îndeaproape a virusului după triplarea cazurilor zilnice timp de o lună.
„Pe măsură ce țările din Europa au ridicat restricțiile care erau în vigoare, virusul va circula la niveluri ridicate în timpul verii”, a declarat directorul pentru Europa al organizației, Hans Kluge.
Oficialul a spus că varianta Omicron BA.5 este în plină expansiune, numărul de cazuri din aproximativ cincizeci de țări din zona OMS Europa s-a apropiat zilnic de 500.000, în timp ce la sfârșitul lunii mai era în jur de 150.000 pe zi. Aproape toate țările europene înregistrează o creștere a numărului de cazuri, Portugalia, Luxemburg, Franța, Grecia, Cipru, Germania și Austria conducând în prezent în topul cu cea mai mare incidență.