„Nopțile pianistice” din Republica Moldova, un festival al virtuoșilor lumii, veniți peste Prut

„Nopțile pianistice” din Republica Moldova, un festival al virtuoșilor lumii, veniți peste Prut

Festivalul Internațional „Nopțile Pianistice din Moldova-Marea Neagră”, eveniment cultural major al Alianței Franceze din capitala basarabeană, a revenit pe scenele din Chișinău și Tiraspol. Cea de-a 22-a ediție a festivalului se desfășoară, până la 7 iulie și reunește artiști virtuoși, celebri în lume, precum și muzicieni locali, care oferă un repertoriu vast, clasic și contemporan. „Nopțile pianistice” sunt organizate în parteneriat cu Ambasada Franței în Republica MoldovaTV5 Monde ș.a.

Festival așteptat cu nerăbdare, în fiecare an, de publicul din Republica Moldova și din regiune

Festivalul Internațional „Nopțile Pianistice din Moldova-Marea Neagră” este așteptat cu nerăbdare de publicul din Republica Moldova și din regiune. Timp de două săptămâni,  artiști renumiți din Franța, Republica Moldova, România, Statele Unite, precum și muzicienii Orchestrei Naționale de Cameră din Chișinău, Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și Orchestrei Simfonice din Tiraspol prezintă un repertoriu bogat, de la capodopere clasice – la piese  contemporane.

Mâine, sâmbătă, 29 iunie, începând cu ora 19.00, Sala cu Orgă găzduiește un recital de muzică franceză, susținut de violoncelistul Cristian Florea și pianistul Viniciu Moroianu din România. Ei vor interpreta creații ale compozitorilor Gabriel Fauré, Claude Debussy și César Franck.

Sala cu Orgă din Chișinău, unde visează să ajungă marii artiști

Cristian Florea, unul dintre cei mai valoroși muzicieni de talie internațională

 Cristian Florea, una dintre figurile centrale ale „Nopților pianistice”, este violoncelist, dirijor, manager artistic, profesor și impresar, artist european în adevăratul sens al cuvântului, cu dublă cetățenie – română și germană, având reședințe în Spania, România și Republica Moldova. Este recunoscut drept unul dintre cei mai valoroși muzicieni de talie internațională.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1992, a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene, cu care a colaborat excepțional mulți ani, inclusiv cu mari artiști, precum Jose Carreras, Montserrat Caballe, Teresa Berganza, Placido Domingo, Ainhoa Arteta. În prezent, este solist al Filarmonicii din Sibiu și prim-dirijor al Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova, cu care a evoluat în cadrul edițiilor 2011 și 2015 ale Festivalului Internațional „George Enescu”, urmate de alte invitații pentru evenimente muzicale speciale, în special, de la Palatul Cotroceni și Casa Radio.

Cristian Florea, prim-dirijor al Orchestrei Naționale de Cameră a RM

Pentru numeroasele proiecte realizate cu mult succes împreună cu Orchestra Națională de Cameră din Chișinău, cu care colaborează din 1992, maestrului Cristian Florea i s-a conferit titlul onorific de „Maestru în Artă” al Republicii Moldova.

Pianistul Viniciu Moroianu care va evolua, tot mâine, alături de Domnia Sa, este vicepreședinte al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România și membru fondator al Societății Române „Mozart”. A întreprins turnee în Europa și a concertat cu orchestre din Marea Britanie, Austria, Elveția, Grecia, Republica Moldova și Bulgaria. Are înregistrări la case de discuri din România și Grecia. Predă la Universitatea Națională de Muzică din București, din 1990.

Livica Știrbu-Sokolov, fostul copil-minune al cunoscutului cuplu de artiști Liviu Știrbu și Angela Sokolov

„Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră”, eveniment inconturnabil pentru melomani

Pianiștii Michel Bourdoncle, Andrei Licareț, pianistul și dirijorul Vitali Gavrouc, pianiștii Nicolas Bourdoncle, Mathis Cathignol și Livia Știrbu-Sokolov, compozitorul, pianistul și dirijorul Laurent Couson, soprana Caroline Dunigan și tenorul Alin Stoica sunt alte nume importante ale ediției din anul acesta a „Nopților Pianistice”, aplaudați cu entuziasm de melomanii marilor capitale.

Începând cu 2009, succesul acestui festival internațional  a trecut de frontierele Republicii Moldova, având o dimensiune regională. În acel an, pentru prima dată, când un concert a fost organizat în Ucraina, în parteneriat cu Alianța Franceză din Odessa. Astfel, festivalul a fost redenumit – „Nopțile Pianisticedin Moldova – Marea Neagră”.

Pentru mai multe detalii privind concertele și somitățile participante la „Nopțile Pianistice”, vă oferim pentru accesare broșura festivalului internațional.