Singurul aliat al Siriei de acest pământ este Federaţia Rusă, dar Bashar al-Assad nu se poate întâlni, nu poate vorbi cu Putin atunci când doreşte. Acum trei ani, Putin a trecut pe la Damasc pentru a-i felicita pe ortodocşii de aici cu ocazia Crăciunului.
Assad a vizitat ultima dată Moscova în 2021. Bashar al-Assad, care din cele 4 ore cât a durat vizita la Moscova 3 ore le-a petrecut discutând cu Putin, s-a întors în ţara lui, i-a mulţumit lui Putin pentru decizia de a înfiinţa noi baze militare ruseşti în Siria. Putin însă nu a declarat nimic... Nici oficialii ruşi nu au vorbit despre noile baze militare, au subliniat doar faptul că Putin i-a repetat lui Assad că trebuie să se întâlnească cu Erdoğan, scrie Milliyet.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, mai întâi trebuie ca miniştrii de externe să se întâlnească, dar înaintea acestei întâlniri, adjuncţii miniştrilor de externe trebuie să se reunească. Numai că reuniunea adjuncţilor miniştrilor de externe de săptămâna trecută nu s-a mai desfăşurat. Faptul că această întâlnire, la care şi Iranul insistă să participe, nu a mai avut loc se datorează Siriei, care doreşte să întârzie întâlnirea finală, adică întâlnirea cu Erdoğan. Un oficial sirian, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, ca întotdeauna, a declarat că pentru realizarea unei asemenea întâlniri, Turcia trebuie să-şi întrerupă ajutorul acordat forţelor de opoziţie şi să-şi retragă trupele din Siria. Pentru a salva aparenţele, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus doar că "pregătirea unor astfel de întâlniri la cel mai înlt nivel durează timp îndelungat."
Rusia nu poate înființa baze în Siria
Putin ştie că dacă forţele armate turce se vor retrage, în acel moment, Administrația Autonomă a Siriei de Nord și de Est (Rojava), care ocupă 30% din teritoriul Siriei şi care împarte ţara de la un capăt la altul, adică structura din mâinile PYD, aripa siriană a PKK, îşi va proclama imediat independenţa, iar Rusia nu va putea face nimic împotriva acestui fapt. În acest moment, Rusia, care nu poate ieşi din mlaştina în care s-a împotmolit în Ucraina, nu poate înfiinţa noi baze militare în Siria.
Chiar dacă va înfiinţa, nu va putea influenţa planurile pe termen lung ale SUA privind Siria, care au înfiinţat o armată în Rojava, care au oferit anul acesta un ajutor financiar de 100 de milioane de dolari şi un ajutor în valoare de 60 de milioane de dolari constând în cereale, oferind în acelaşi timp şi orice fel de sprijin privind instruirea elementelor PKK-PYD. Numai Turcia obstrucţionează proclamarea independenţei de către Rojava; SUA nu pot adopta în mod deschis o atitudine ostilă faţă de Turcia, aliată în NATO şi cu care are baze militare comune.
Bashar al-Assad a proclamat Forţele Democratice Siriene, înfiinţate de SUA în Rojava, drept "forţe armate separatiste", dar atacurile organizate împotriva opoziţiei, numită Coaliţia Naţională Siriană, opoziţie susţinută şi de Turcia, sunt îndeptate şi asupra soţiilor şi copiilor opozanţilor, care sunt bombardaţi.
Integritatea teritorială a Siriei depinde de scoaterea PKK de pe teritoriul sirian şi desfiinţarea imediată a acestei regiuni autonome, care în cursul acestei luni a fost consolidată prin vizitele unor înalţi oficiali precum şeful Statului Major al SUA şi comandantul Comandamentului central al forţelor americane.
În timp ce Rusia însăşi are deja probleme, singura cale a lui Assad pentru a-şi salva ţara de la dispariţie este întâlnirea cu Turcia. Bineînţeles dacă are de gând să-şi salveze ţara de la dispariţie! (Articol de Hakkı Öcal; Traducerea: Emel - Birgül Mauki, RADOR)