Multe voci spun că pandemia Covid-19 este cea mai gravă criză prin care a trecut Italia după cel de-al Doilea Război Mondial. O parte importantă populației este în pericol să nu mai aibă bani nici pentru strictul necesar. În aceste condiții, decizia guvernului de a regulariza jumătate de million de imigranți ilegali a stârnit furie. Iată ce scrie cotidianul Il Giornale.
“Proprietarii de restaurante sunt în stradă la Milano, hair-styliștii la Padova, în fața centrelor Crucii Roșii și Caritas s-au format cozi pentru un pachet cu alimente.
Italia se pregătește să redeschidă activitățile comerciale și productive pe 18 mai, dar ceea ce vom găsi este o țară în genunchi. Unii sunt de părere că pandemia de COVID-19 a adus cea mai gravă criză după cel de-al Doilea Război Mondial.
Italia a plătit unul dintre cele mai mari prețuri în ceea ce privește viețile omenești.
Și, ca în toate conflictele, nu lipsesc nici victimele colaterale. În lupta fără precedent împotriva coronavirusului, mulți comercianți, antreprenori și liberi profesioniști au pierdut tot ce aveau.
Potrivit agenției franceze de știri AFP, care citează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), 27% dintre italieni riscă să se rămână ără nicio sursă de venit, în urma restricțiilor impuse de autorități.
"Lacrimile ministrului Bellanova"
Într-un moment în care exasperarea atinge cote maxime, regularizarea unei jumătăți de milion de cetățeni din afara UE a fost un gest de “discriminare extremă împotriva italienilor", susține Romina Paludi.
Femeia, care conduce un centru de înfrumusețare din inima Capitalei, a devenit, în ultimele săptămâni, purtătorul de cuvânt al unuia dintre cele mai afectate sectoare, din care fac parte coafezele, cosmeticienele, frizerii, tatuatorii, "Două magazine din zece, luni nu vor ridica abloanele, ministrul ar trebui să plângă pentru ei şi nu pentru imigranți", spune Paludi.
Conform estimărilor făcute de Confartigianato la nivel național, cifra de afaceri a scăzut cu 30% și cel puțin 72.000 de angajați riscă să își piardă locul de muncă.
Redresarea, potrivit experților, va fi rapidă, însă riscul este că mulți nici măcar nu o pot vedea. "Până în prezent, doar cinci operatori din o sută au primit ajutorul de șomaj", spune Romina.
Femeia este foarte supărată pe guvern: "Până vineri seara nu exista încă un protocol definitiv decis de Institutul Național de Asigurări împotriva accidentelor de muncă (INAIL) pentru igienizare și nici un ajutor financiar pentru achiziționarea echipamentului de siguranță". "
Măști la 50 de cenți? Nu se găsesc nicăieri la acest preț, iar mănușile costă cel puțin 18 euro pachetul: astfel, suntem nevoiți să creștem prețurile", spune Romina.
Rezultatul? "În trei luni voi închide pentru că voi pierde toți clienții". "În loc de bonusurile pentru scuter și creditele fiscale, avem nevoie de lichidități", afirmă antreprenoarea.
Mulți comercianți au aceleași revendicări.
Lunea viitoare, în Capitală, mulți dintre ei vor alege să închidă, în semn de protest împotriva măsurilor cuprinse în "decretul de relansare economică", considerat insuficient.
"Va fi prima grevă importantă din domeniul comerțului", anunță Giulio Anticoli, președintele Asociației Botteghe Storiche din Roma și Roma Produttiva. "Statul a luat oxigenul întreprinderilor mici, blocând veniturile, dar continuând să solicite bani", denunță Anticoli.
Fondul de Garantare instituit de Guvern pentru promovarea relaxării de luni, este "ineficient". Potrivit întreprinzătorului, stă mărturie chiar numărul mic de companii care au solicitat acest tip de ajutor: "Doar 130.000 din 5 milioane, iar acest lucru ne face să înțelegem că multe companii nu se pot îndatora mai mult decât au făcut-o până acum".
"Ne-au oprit motorul și ne-au luat benzina, să repornim în acest mod este și mai dificil", motivează Anticoli.
"Mărturisesc că viitorul mă sperie, noi avem 20 de angajați, până acum nu am primit niciun euro pentru șomaj și ne este teamă că Guvernul ne va abandona complet în următoarele luni", spune Guglielmo Casalini, care împreună cu familia conduce Ristorante 34 din Via Mario de 'Fiori, în centrul Capitalei.
El se pregătește să-și întâmpine din nou clienții începând cu luna viitoare, dar, remarcă, "până ieri nu existau încă linii directoare clare și, prin urmare, va fi dificil să le punem în aplicare".
Același lucru denunță și Giancarlo Deidda, comisarul Fipe Confcommercio Roma: "Cu trei zile înainte de redeschiderea activităților publice, din păcate, trebuie să denunțăm dispariția totală a instituțiilor în elaborarea unor reguli precise care să ne permită redeschiderea companiilor în siguranță".
"Sperăm să nu fie prea multe reguli și obstacole, un prânz de afaceri sau o cină romantică nu pot fi un moment de stres, altfel nu va mai veni nimeni, iar criza riscă să se prelungească", continuă Casalini.
"Până acum, Guvernul a fost total absent, se gândește doar să ia, să refuze, să împiedice, să impoziteze, să amendeze, dar în schimb nu oferă nimic".
Amenzile pentru colegii milanezi care au protestat săptămâna trecută, au fost pentru tânărul proprietar de restaurant din Roma "o palmă a statului pentru copiii săi". "Acele persoane au familii, erau îngrijorate și voiau niște răspunsuri, nu erau acolo să se distreze sau pentru că nu aveau nimic de făcut".
Dacă restaurantele se deschid, hotelierii vor trebui să mai aștepte, Fiecare zi care trece riscă, însă, să pună în pericol viitorul multor afaceri.
Președintele Federalberghi, Bernabò Bocca, a vorbit în ultimele zile despre sezonul turistic "grav compromis", cu 30% din structurile de cazare care riscă să nu se redeschidă în această vară.
Anul 2020, estimează asociația, "se va închide cu pierderi de 60% până la 70%". "Venituri pe care nu le vom recupera niciodată", este gata să parieze președintele secției din Roma a aceleiași asociații, Giuseppe Roscioli.
"Am fost primii care ne-am oprit activitățile și vom fi ultimii care vom reporni", explică. "Potrivit studiilor realizate de marile lanțuri internaționale, pentru a reveni la cifra de afaceri din 2019, va trebui să așteptăm cel puțin anul 2023". Bonusurile pentru concedii, scutirea de la prima tranșă a IMU și impozitul pe chirii nu sunt suficiente.
"De la început, a fost clar că turismul va fi unul dintre cele mai afectate sectoare, dar nimeni nu s-a gândit la noi. În acest decret s-a văzut ceva, dar suntem departe de ceea ce ar fi nevoie pentru a ne ridica din nou", denunță Roscioli.
"Cu tot respectul pentru imigranți, nu mi s-a părut că văd lacrimi pentru cei care s-au sinucis sau au fost nevoiți să stea la coadă la Caritas", a adăugat el.
Însăși organizația caritabilă confirmă faptul că noii săraci s-au dublat în ultima lună. În perioada 9-24 aprilie, peste 38.000 de oameni au apelat la filialele Caritas pentru a cere mâncare și îmbrăcăminte, cu 105% mai mulți decât în perioada de dinainte de starea de urgență.
De asemenea, Conferinţa Episcopală Italienă a făcut cunoscut că în ultimele săptămâni s-au acordat "ajutoare financiare pentru plata facturilor, chiriilor și cheltuielilor pentru administrarea casei".
Liber profesioniști, îngrijitoare, bucătari, angajați în domeniul artistic: aceasta este identitatea unora dintre cei care acum nu mai știu cum să se descurce cu cheltuielile până la sfârșitul lunii, chiar și în cartierele rezidențiale ale marilor orașe. Sunt oameni care au ochii uscați și nu mai pot vărsa nici măcar o lacrimă’.