Evenimentul Zilei > Politica > Noi tensiuni în coaliția de guvernare. PNL cere renunțarea la supraimpozitarea contractelor part-time, o măsură impusă de PSD
Noi tensiuni în coaliția de guvernare. PNL cere renunțarea la supraimpozitarea contractelor part-time, o măsură impusă de PSD

Noi tensiuni în coaliția de guvernare. PNL cere renunțarea la supraimpozitarea contractelor part-time, o măsură impusă de PSD

PNL susține renunțarea la supraimpozitarea contractelor part-time, o măsură impusă de PSD. Aceasta ar fi dus la dispariția a zeci de mii de contracte de muncă.

PNL susține că supraimpozitarea contractelor part-time, măsură impusă de PSD a fost o greșeală. Reprezentanții partidului spun că veniturile românilor ar trebui să crească, dar fără ca mediul de afaceri să fie afectat.

„Partidul Național Liberal este partidul care întotdeauna a susținut reducerea taxării muncii, astfel încât românii să primească mai mulți bani. PNL susține ferm renunțarea la supraimpozitarea contractelor part-time, scăderea CAS (propunere inițiată deja de PNL în Parlament) și orice tip de măsuri care cresc veniturile, atât celor angajați la stat, cât și la privat, fără a afecta mediul de afaceri.

Supraimpozitarea contractelor part-time a fost o măsură propusă de PSD, partid care conduce atât Ministerul de Finanțe, cât și Ministerul Muncii. PNL s-a opus la acel moment, dar ne aflăm într-o coaliție și a fost nevoie de un compromis, exact pentru a putea păstra cota unică și a evita supraimpozitarea companiilor, o linie roșie pe care PNL a refuzat să o treacă“, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii politice.

Mare greșeală

Reprezentanții PNL spun că măsura impusă de PSD a dus la revocarea a zeci de mii de contracte de muncă. „Prin acea măsură, PSD a mărit taxele pe muncă ale românilor care lucrau două sau patru ore, rezultând dispariția netă a zeci de mii de contracte de muncă. Nu se poate ca acum să încerce să își răscumpere greșeala față de acei oameni, sufocând mediul de afaceri și luând decizii care vor duce la creșteri de prețuri pentru bunuri și servicii.

Dacă reducem taxarea muncii punând presiune pe mediul de afaceri, puterea de cumpărare a românilor nu va crește. Din contră. Dacă PSD își dorește cu adevărat să îi ajute pe români, atunci așteptăm de la ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, un plan pentru scăderea inflației și pentru ca România să se împrumute la dobânzi mai mici. Acestea sunt măsuri concrete care îi vor ajuta cu adevărat pe oameni“, se mai arată în comunicatul de presă.

Soluțiile PNL

PNL propune și soluții pentru rezolvarea acestei situații și susține dezvoltarea companiilor. „Soluții pentru scăderea taxării muncii există, dar este nevoie de o viziune economică de ansamblu și pe termen lung. Cea mai simplă variantă aritmetică este creșterea numărului de angajați din economia reală.

Pe un calcul bazat pe bugetul pe anul în curs, se poate observa că la fiecare 60.000 de noi angajați apăruți în economie și plătiți cu salarii medii, se poate reduce impozitarea muncii cu circa 1% pentru aproximativ 5,6 milioane de salariați, păstrându-se un echilibru în balanța de venituri și cheltuieli a bugetului asigurărilor sociale.

Pe lângă scăderea taxării muncii, soluții corecte pentru economia românească sunt creșterea accesului la finanțare a companiilor, pentru ca acestea să se dezvolte mai bine, precum și stimularea investițiilor străine directe, continuându-se linia de anul trecut, când aceste investiții au înregistrat un nou record.

PNL susține creșterea veniturilor angajaților, dar realizată pe considerente fiscale care iau în calcul impactul pe termen lung asupra economiei reale, nu pe declarații cu iz electoral care pot produce efecte devastatoare pe termen lung în mediul economic“, se mai arată în comunicatul de presă al PNL.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: