Un nou conflict se conturează în zona Canalului Mânecii. Cu urmare a unei situații tensionate generate de Brexit, Franța este pregătită să ia măsuri drastice.
Franța și Marea Britanie, conflict în Canalul Mânecii. Ca urmare a Brexit-ului, un conflict de conturează în zona Canalului Mânecii, din cauza discputelor referitoare la cotele de pescuit.
Autoritățile din Franţa ar putea să oprească alimentarea cu electricitate a insulei din Canalul Mânecii situate la 22 de kilometri de coastele franceze. Parisul este pregătit să ia această măsură în cazul în care autoritățile britanice vor continua să restrângă accesul pescarilor francezi, a transmis ministrul Annick Girardin.
Joi, președintele Emmanuel Macron a trimis în zonă o ambarcațiune militară care este pregătită pentru o eventuală confruntare cu Marina Regală Britanică, în timp ce peste 100 de nave franceze de pescuit sunt blocate în portul din Saint Helier.
Joi dimineață, martori din zonă au declarat că peste 100 de vase mici de pescuit se pot observa pe apă., pescarii francezi apelând la semnalizarea cu rachete pentru a li se permite accesul în zonă. Printre altele, pescarii francezi se declară nemulțumiș din cauza dificultăților de a obține licențe care să le permită să pescuiască în apele britanice.
David Sellam, șeful autorității maritime Normandia-Bretania, este de părere că insula Jersey a fost preluată de o „fracțiune extremistă care dorește să reducă accesul francezilor la pescuit și să profite de pe urma Brexitului”.
Ela mai spus : „Suntem pregătiți pentru război, dacă situația o impune. Vom face tot cee ace este necesar”
Blocada amintește de confruntările care au avut loc în Atlanticul de Nord, în anii 1970, când Marina Regală a Marii Britanii a oprit bărcile islandeze să nu interfereze cu cele britanice.
Insula Jersey are autonomie, dar este subordonată Regatului Unit. Cu toate acestea, insula depinde însă și de Franța, aceasta fiind alimentată cu energie electrică de către francezi.
Zilele trecute, Guvernul de la Paris a amenințat Marea Britanie cu pedepse în cazul în care cotele de pescuit stabilite de acordul comercial post-Brexit vor continua să fie încălcate de britanici.
„Noi cerem ca orice acord să fie respectat, dacă nu va fi respectat, vom aplica măsuri de retorsiune în alte domenii în cazul în care va fi necesar. Marea Britanie aşteaptă autorizaţii pentru servicii financiare. Nu vom da nicio autorizaţie atât timp cât nu vom avea garanţii privind pescuitul şi privind alte subiecte", a declarat Clément Beaune, secretar de Stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Paris, scrie Daily Mail.