Noi schimbări vizează pensiile românilor. Iar reglementările care schimbă sumele încasate de milioane de români sunt prevăzute deja în lege.
Impozitul pe venitul obținut din pensiile Pilonului II, Pilonului III sau din pensiile ocupaționale se va aplica la sumele care depășesc nivelul contribuțiilor nete ale participanților. O serie de reglementări nou adoptate prin Codul Fiscal stabilesc o nouă procedură de impozitare pentru aceste tipuri de venituri.
Conform legii, venitul impozabil lunar în cazul pensiilor se stabilește pentru sumele ce depășesc pragul de 2.000 de lei. În prezent, însă, au fost aduse o serie de modificări la Codul Fiscal în sensul reglementării procedurii de aplicare a impozitului pe venit pentru pensiile din Pilonul II și Pilonul III cât și pentru cele ocupaționale.
Astfel, în cazul sumelor primite ca plăți eșalonate în rate sau sub formă de plată unică, venitul impozabil va fi „constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților”. La acestea se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit, de 2.000 de lei, pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii. În cazul plăților unice fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform legale.
În cazul în care intervine decesul beneficiarului, banii din contul de la Pilonul II care merg la moștenitori, impozitul se aplică după aceeași procedură. Venitul impozabil se va stabili pornind de la câștigurile obținute, iar nu de la contribuțiile nete.
Cum a fost motivată inițiativa legislativă
Inițiatorii acestor modificări legislative arată că sistemul de pensii de stat nu va mai fi sustenabil multă vreme. Numărul pensionarilor crește, iar cel al lucrătorilor care contribuie la fondurile de pensii este în continuă scădere. Astfel, se va ajunge, conform estimărilor specialiștilor, ca pensionarii să-i depășească pe cei aflați în câmpul muncii.
Drept urmare, „pentru a crește contributivitatea la sistemele facultative de pensii prin atragerea cât mai multor persoane interesate, trebuie creat un cadru legal de impozitare echitabil al acestora pentru a le face atractive și rentabile”.
Cei patru piloni pe care se bazează sistemul de pensii
Sistemul de pensii din România se bazează pe patru piloni. Este vorba despre Pilonul I de pensii, care administrează contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale de stat, Pilonul II care este constituit din contribuțiile private obligatorii și Pilonul III care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar.
Pe lângă cele fonduri de mai sus, mai există și un al patrulea pilon, al pensiilor ocupaționale, care reprezintă pensii suplimentare, ce vin în completarea celor plătite în cadrul sistemelor de pensii din România. Pensia ocupațională este facultativă, schema sa fiind stabilită de fiecare angajator ce are capacitatea financiară de a oferi un astfel de beneficiu salariaților, conform capital.ro.