Noi sancțiuni pentru satrapii drepturilor omului. UE adoptă propria „lege Magnitsky”

Noi sancțiuni pentru satrapii drepturilor omului. UE adoptă propria „lege Magnitsky”

Un regim de pedepse valabil pentru trei ani

Astfel sancțiunile vor putea viza persoanele implicate oriunde în lume, chiar dacă faptele nu sunt comise în țara lor de origine. Un dispozitiv care oferă mai multă flexibilitate prin simpla constrângere a unei persoane și nu a unei țări, evitând astfel prejudiciul adus populației civile din țările de origine ale persoanelor în cauză.

Aceste sancțiuni variază de la interzicerea intrării pe teritoriul Uniunii Europene până la înghețarea activelor disponibile în aceasta din urmă. Acest nou instrument ar trebui să permită Uniunii să acționeze mai rapid și mai eficient în cazul unor încălcări grave ale valorilor sale.

La 7 decembrie, miniștrii de externe au aprobat acest nou regim mondial de sancțiuni al UE, valabil pentru trei ani.

Acest regim global de sancțiuni este inspirat în mare măsură de legea americană cunoscută sub denumirea de „ Magnitsky act” adoptată de Congresul american și promulgată de președintele Barack Obama în Decembrie 2012.

Ne puteți urmări și pe Google News

Corupția, lăsată pe dinafară

Legile Magnitsky i-au vizat pe cei responsabili pentru moartea lui Serghei Magnitsky, un avocat rus care a murit în 2009 în arest preventiv după ce a fost torturat, pentru dezvăluirea unui caz masiv de corupție în care au fost implicați ofițeri ai Ministerului de Interne rus. Abordând inițial lupta împotriva corupției, legea a fost extinsă la lupta împotriva drepturilor omului.

Prin urmare, vorbim de „ legea europeană Magnitsky” pentru a desemna la regimul de sancțiuni globale al Uniunii Europene. Cu toate acestea, regimul european se concentrează doar asupra încălcărilor grave ale drepturilor omului și nu combate corupția, spre deosebire de legislația SUA.