Noi reguli pentru polițele RCA. Constatarea amiabilă de accident se va face și online

Locuri de parcare București. Sursa foto: Arhiva EVZ

Constatarea amiabilă pentru șoferii implicați în accidente rutiere ușoare se va face și online, printr-o aplicație specială. Formularele necesare vor fi completate și prin intermediul telefonului. Noile reguli intră în vigoare începând cu data de 10 septembrie.

Începând cu finalul lunii septembrie vor intra în vigoare noi reguli privind RCA, valabile pentru șoferi, dar și pentru societățile de asigurare și de brokeraj. Una dintre aceste reglementări vizează procedura de constatarea amiabilă în cazul accidentelor rutiere ușoare. Șoferii implicați în astfel de evenimente vor putea să completeze formularele de constatare direct pe telefon, printr-o aplicație specială.

În prezent, până la adoptarea noilor reglementări, completarea formularului de constatare amiabilă se face fizic, pe hârtie. Noua măsură va fi pusă în aplicare începând cu sfârșitul lunii septembrie.

O altă modificare propune ca societățile de asigurări să-și poată stabili prețurile individual, iar nu în funcție de tarifele de referință. Până acum, acestea erau obligate să anunțe Autoritatea de Supraveghere Financiară în legătură cu intențiile de modificare ale prețurilor. Prin noile reglementări aceste prevederi vor fi eliminate.

Cea de-a treia modificare presupune înființarea asigurării nete pe cheltuieli. Practic, pot fi primite oferte diferite de la mai mulți distribuitori în vederea încheierii aceluiași contract de asigurare.

ASF a stabilit noile tarife de referință

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat lista tarifelor de referință valabilă pe următoarele șase luni. Aceste tarife sunt folosite ca etalon pentru asigurătorii care încheie polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). În funcție de aceste tarife sunt plătite sumele de către deținătorii de mașini pentru asigurările obligatorii.

Tarifele de referință ce vor fi folosite de asigurători pentru calcularea polițelor RCA în următoarele șase luni apar într-un raport publicat recent de către ASF. Din analiza datelor prezentate de ASF rezultă o creștere a tarifelor pe toată linia, respectiv atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Prima de referință pentru o poliţă RCA încheiată pe un an, de persoanele fizice cu vârsta între 31 şi 40 de ani, pentru un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cm3, este de 933 de lei, față de 789 de lei, valoare stabilită în februarie 2022.

La mașinile deținute de persoane fizice cu capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cm3, tariful de referință pentru o persoană cu vârsta între 31 și 40 de ani este de 2.590 de lei (anterior era 2.354 de lei). Pe de altă parte, pentru mașinile înmatriculate pe firmă cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cm3, tariful de referință RCA este de 1.253 de lei (înainte era 1.112 lei). Iar tariful de referință RCA pentru autovehiculele cu o masă mai mare de 16 tone deținute de firme este stabilit la 8.240 de lei (anterior era 7.539 de lei), conform avocatnet.ro.