Noi reglementări pentru cei care urmează să iasă la pensie în perioada urmtătoare. Senatul a votat un proiect legislative care prevede o serie de modifiări ce vizează sistemul unitar de pensii publice. Dacă legea va intra în vigoare, o întreagă categorie de români vor putea să se pensioneze mai devreme cu doi ani, față de termenul legal, fără să fie sancționați pentru aceasta.
Un proiect de lege care a fost votat de Senat va extinde lista localităților unde, din cauza poluării, se poate ieși mai repede la pensie. Astfel, conform legii, persoanele care au locuit în localitățile de pe lista respectivă cel puțin 30 de decenii, se vor putea bucura de pensionare cu doi ani mai devreme, fără să suporte penalizări.
Proiectul de lege care a fost adoptat de senatori vizează modificarea listei ce apare în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie mai devreme.
Legea adoptată la Senat prevede introducerea municipiului Codlea, din județul Brașov, pe lista localităților poluate unde se poate ieși mai repede la pensie. Conform inițiatorilo actulului de reglementare, o astfel de măsură este necesară deoarece localitatea „a fost afectata de poluare timp îndelungat, încă de la înfiinţarea Uzinei «Colorom»”.
Extinderea listei propusă de alte trei proiecte legislative
Nu este singurul proiect de lege din Parlament care are în vedere extinderea acestei liste. Un alt proiect legislativ prevede ca și alte localități, respectiv Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad, să fie incluse în această listă. Locuitorii din zonele respective ar trebui să iasă la pensie mai devreme deoarece au trăit peste 30 de ani într-un spațiu afectat de poluarea rezultată din activitățile de extracție, prelucrare sau utilizare de amoniac şi derivate, de plumb, sulf, azot, fosfor, zinc, mangan, clor etc.
Al treilea proiect de lege propune reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în localitățile Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş.
„Studiile efectuate în aceste zone arată că speranţa de viaţă este cu 6 - 10 ani mai scăzută decât media naţională (din cauza poluării - n. red.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare”, spun inițiatorii legii.
Ultimul proiect ajuns în dezbaterea Parlamentului vizează extinderea listei cu orașul Comănești, județul Bacău. Aici este reclamată poluarea generate de termocentrala ce funcționa, pe cărbune brun, după cum relatează avocatnet.ro.