Codul Rutier reglementează foarte clar situațiile în care poliția rutieră poate retrage permisul de conducere unui șofer. Conform unor reglementări intrate în vigoare de scurtă vreme, în anumite situații, șoferii își pot pierde dreptul de a conduce pentru o perioadă de câteva ore. Acest lucru se poate întâmpla în condițiile în care șoferii refuză să fie testați pentru depistarea alcoolemiei sau a prezenței drogurilor în organism.
Poliția Rutieră poate retrage permisul unui șofer în cazul în care acesta refuză testarea pentru stabilirea alcoolemiei sau a substanțelor psihoactive în organism. Documentul va fi retras de poliție pentru 12 ore, potrivit noilor reglementări stabilite prin Codul Rutier care a intrat în vigoare în data de 17 februarie 2023.
Astfel, polițistul rutier poate suspenda permisul de conducere, unui șofer, pentru 12 ore, în situația în care are probe sau indicii temeinice care indică faptul că acesta a consumat alcool sau substanțe psihoactive și nu acceptă să fie testat.
În acest caz, agentul poate dispune retragerea permisului auto până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore. Măsura este prevăzută în art. 22 ^1, alin. (1) din Codul Rutier. În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de a circula cu ea.
În plus, prin noile reglementări ale Codului Rutier este definită acțiunea de retragere a permisului de conducere. Potrivit art. 2, pct. 6. din Regulament, aceasta este o măsură de reținere a carnetului de șofer, precum și interzicerea dreptului de a conduce nu doar pentru autovehicule, ci și pentru tractoare sau tramvaie, dispusă de poliția rutieră.
În ce condiții se reține permisul de conducere
Permisul de conducere va fi reținut la serviciul poliției rutiere de pe teritoriul căruia a fost constatată contravenția, chiar dacă titluarul domiciliază în alt județ. Documentul este păstrat aici până la restituire, anulare, dispunerea de interdicție de a conduce sau introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției.
Ulterior, permisul va fi trimis serviciului poliției rutiere de pe teritoriul unde titularul este avut în evidența autorităților. Serviciul poliției rutiere de pe raza unde s-a săvârșit contravenția efectuează imediat mențiunea privind retragerea permisului în evidența documentelor reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule.
În cazul retragerii permisului, titularului i se va înmâna de către polițistul rutier dispoziția de retragere. Acest act va cuprinde data, ora și locul unde a fost încheiat procesul verbal de reținere a permisului, dar și datele polițistului rutier. În document se vor mai înscrie, totodată, perioada retragerii și motivul dispoziției. Posesorul carnetului de conducere este obligat să-și ofere datele personale (nume, prenume, cod numeric personal, domiciliu/reședință, număr și serie a cărții de identitate).
Șoferii vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, care se eliberează cu drept de circulație pentru 15 zile, în situația în care nu au respectat o serie de reguli precum prioritatea de trecere, depășirea (dacă prin acestea au rezultat accidente soldate doar cu avarii materiale) sau circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor, conform avocatnet.ro.