Noi propuneri pe masa negocierilor. Rusia dă aparența de a fi mai flexibilă, iar discuțiile par să devină constructive

Noi propuneri pe masa negocierilor. Rusia dă aparența de a fi mai flexibilă, iar discuțiile par să devină constructive Sursa: Twitter

Delegațiile de negociatori din Rusia și Ucraina continuă să discute cererile cu privire la încetarea focului și oprirea războiului izbucnit pe 24 februarie. Lucrurile pe front nu evoluează după planurile inițiale ale Rusiei, iar acum oficialii de la Moscova par să fie mai flexibili cu privire la solicitările față de statul vecin și Occident.

"Partea rusă este deja mai flexibilă decât înainte. Sunt noi propuneri pe masă", susțin oficialii ucraineni.

Mihailo Podoliak, consilierul șefului de cabinet prezidențial ucrainean, este destul de încrezător cu privire la modul în care vor evolua negocierile. În timp ce Ucraina se pregătește să intre în a patra săptămână de rezistență împotriva invaziei ruse, luptele mortale continuă. Dar negocierile sunt "constructive". Un optimism prudent care face ecou "semnalelor pozitive" pe care le-a remarcat Moscova la sfârșitul săptămânii trecute. Nimic nu filtrează din negocierile bilaterale aflate în desfășurare, dar Mihailo Podoliak afirmă că acestea se referă la "toate aspectele", umanitare, militare și politice.

Chiar dacă discuțiile par să fie în direcția bună, totuși este dificil de trasat contururile unui potențial acord. Vladimir Putin este angajat din 24 februarie într-o luptă existențială împotriva Ucrainei, căreia i-a negat dreptul la independență. Nu ne putem imagina că ar ordona trupelor sale să se întoarcă. După toate probabilitățile, Rusia nu poate înceta ostilitățile înainte de a cuceri, cel puțin, portul Mariupol, un punct strategic a cărui cădere va materializa un coridor terestru care leagă autoproclamatele republici Donețk și Lugansk de Crimeea, de-a lungul Mării Azov. Pe partea ucraineană, este greu de văzut ce ar putea acorda Kievul Rusiei fără a da impresia unei capitulări. Fără a uita că precedentul acordurilor de la Minsk din 2015 este acolo pentru a ne aminti că semnarea unui încetări a focului nu duce neapărat la aplicarea acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Momentan, persistența discuțiilor bilaterale, susținute de diverse încercări de mediere internațională, face posibilă menținerea unor canale diplomatice esențiale pentru pregătirea unei ieșiri din conflict, oricare ar fi aceasta, notează lalibre.be.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina continuă

"Negocierile sunt în curs", a declarat pe Twitter Mihailo Podoliak, un negociator şi consilier al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Pe agenda discuţiilor figurează în special "o încetare a focului şi retragerea trupelor" ruse de pe teritoriul ucrainean, a adăugat el.

Este cea de-a patra sesiune de negocieri între Moscova și Kiev. Aceasta a început luni, prin videoconferință, însă delegațiile s-au despărțit pentru o pauză tehnică, cu promisiunea de a relua discuțiile.  Cele două tabere au arătat un anumit optimism în ultimele zile, chiar dacă Kremlinul a estimat marți că este prematur să se facă orice pronostic.

Un consilier al preşedinţiei ucrainene, Oleksi Arestovici, a considerat posibil un acord de pace până în luna mai " și poate mult mai repede", potrivit Rador.