Noi probe de foc pentru băncile greceşti!

Noi probe de foc pentru băncile greceşti!

Autorităţile de la Atena se grăbesc să deruleze teste de stres în rândul băncilor din Grecia.

Testele sunt desfăşurate pentru a le recapitaliza până la sfârşitul anului şi a evita penalizarea celor care deţin depozite semnificative, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

BCE a decis să deruleze noi teste de stres în rândul băncilor elene pentru a şti cu exactitate care este necesarul lor de capital şi pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform deciziei adoptate la summitul liderilor zonei euro de săptămâna trecută, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 - 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.

Anul trecut, trei bănci greceşti prezente şi pe piaţa din România - National Bank of Greece (NBG), Eurobank şi Piraeus Bank - nu au trecut testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană. Doar Alpha Bank a îndeplinit cerinţele referitoare la menţinerea un capital core Tier 1 de cel puţin 8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de cel puţin 5,5%, potrivit unui scenariu advers. Potrivit testelor BCE, Alpha Bank ar avea un capital core Tier 1 de 13,8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de 8,1%, potrivit unui scenariu advers.

Ne puteți urmări și pe Google News