Noi măsuri pentru a preveni violența în familie. Vizite la domiciliu ale polițiștilor și informarea agresorilor cu privire la pedeapsă

Noi măsuri pentru a preveni violența în familie. Vizite la domiciliu ale polițiștilor și informarea agresorilor cu privire la pedeapsă Sursa foto: EVZ

Pentru că sunt din ce în ce mai multe cazuri de violență în familie, Ministerul Familiei și cel al Internelor au decis să introducă noi măsuri legat de acest aspect.

Așadar agresorilor li se vor comunica pedepsele pe care le riscă pentru că nu respectă legea, iar victimele vor fi informate în legătură cu măsurile de sprijin de care pot beneficia. Aceste noi măsuri sunt introduse în Ordinul comun al Ministerului Familiei și MAI nr. 20.266/50/2023. De asemenea, polițiștii care acționează la nivelul comunităților alături de reprezentanții direcțiilor pentru asistență socială și protecția copilului vor desfășura o serie de acțiuni de informare a populației. Asta pentru ca oamenii să cunoască mai bine măsurile de protecție, cum se schimbă comportamentul persoanelor predispuse la comiterea actelor de violență domestică, precum și cum ar putea fi sprijinite victimele. 

Agresorii vor fi informați inclusiv cu privire la centrele unde pot fi cazați 

Așadar, polițiști vor efectua următoarele activități cu privire la agresor: informarea sau, după caz, atenționarea agresorului cu privire la măsurile și pedepsele ce pot fi aplicate, în scopul evitării actelor de violență domestică; informarea agresorului cu privire la existența unei sesizări împotriva sa, cu scopul de a descuraja pe viitor comiterea altor fapte de violență domestică; informarea și orientarea, la cererea agresorului, către serviciile rezidențiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, în cazul emiterii unui ordin provizoriu de protecție; informarea agresorului cu privire la efectele negative ale violenței domestice asupra victimelor. Cu privire la victime, polițiști vor face următoarele activități: informarea victimelor violenței domestice cu privire la modalitățile prin care acestea pot fi sprijinite; contactarea periodică a victimei, în vederea monitorizării evoluției stării de pericol, atunci când situația impune acest lucru; informarea cu privire la tipurile de servicii sociale, precum și la alte servicii specializate existente la nivelul direcțiilor pentru asistență socială de care victima poate beneficia. 

Ne puteți urmări și pe Google News